Comutatoarele cu came sunt acele dispozitive folosite cu scopul de a deschide sau de a inchide simultan sau succesiv diferite circuite la nivel de instalatie electrica sau pentru a actiona diferite motoare electrice. Aceste comutatoare cu came mai pot fi folosite si pentru a actiona intrerupatoare automate si separatoare, dar si retele bi- sau tri-fazate. Una dintre categoriile comutatoarelor cu came este modelul stea-triunghi. Aceste comutatoare stea-triunghi sunt folosite cu precadere pentru motoarele electrice.
Comutatoarelor stea-triunghi si motoarele electrice
Atunci cand vorbim despre comutatoarele stea-triunghi si despre folosirea acestora in functionarea motoarelor electrice avem in vedere transmiterea comenzii pentru pornirea si oprirea acestor categorii de motoare cu rotorul in scurtcircuit. Rolul acestor comutatoare stea-triunghi este acela de a reduce semnificativ valoarea acelui curent electric care este absorbit de catre motor in momentul in care motorul este pornit.
Cu alte cuvinte, comutatoarele de tip stea-triunghi sunt foarte importante in acele situatii in care reteaua de curent electric nu are capacitatea de a raspunde la intensitatea foarte mare a curentului absorbit la nivelul motorului ca urmare a pornirii directe a acestui echipament. In acest context acest tip de comutatoare stea-triunghi reprezinta alegerea ideala in privinta echipamentelor care sa asigure conectarea si deconectarea circuitelor electrice in situatiile in care intensitatea curentului nominal este de la 20A si poate ajunge pana la 160A.
Trebuie subliniat faptul ca pe langa folosirea comutatoarelor stea-triunghi pentru pornirea si oprirea motoarelor electrice, aceste comutatoare sunt foarte utile inclusiv pentru aparatele de sudura, avand in vedere valorile curentului electric folosit si in cazul unor astfel de echipamente.
Actionarea si functionarea comutatoarelor stea-triunghi
Pentru actionarea acestor comutatoare de tip stea-triunghi un rotor excentric este invartit prin miscarea unui maner. Actionarea comutatoarelor se face in urma invartirii manerului la 60 sau 90 de grade. In vederea utilizarii comutatoarelor de tip stea-triunghi pentru motoarele electrice este necesar ca aceste motoare sa porneasca in gol sau sa fie sub sarcina electrica redusa. Intr-o astfel de situatie curentul de pornire care este transmis catre motorul electric este la doar 1.3 din valoarea maxim inregistrata in cazul in care conectarea la sursa de curent ar fi fost realizata la pozitia de triunghi a comutatorului.
Mai mult decat atat, cuplul de pornire urmeaza sa scada in aceeasi proportie cu valoarea curentului care este absorbit de catre motorul electric. Este important de subliniat faptul ca actionarea comutatorului stea-triunghi poate fi realizata intr-o anumita ordine, si anume respectand pozitiile zero, stea si apoi triunghi. Acest aspect este datorat faptului ca aceste comutatoare stea-triunghi sunt echipate cu un dispozitiv care nu ofera posibilitatea de a trece direct din pozitia triunghi in pozitia stea, respectiv din pozitia zero in pozitia triunghi a comutatorului.
Furnizor autorizat de comutatoare stea-triunghi
Daca ai nevoie de astfel de comutatoare de tip stea-triunghi pentru domeniul in care activezi, trebuie sa stii ca poti gasi diferite modele de astfel de echipamente in oferta Uzinrom Electro Grup. Dintre modelele de comutatoare stea triunghi disponibila in oferta acestui furnizor amintim Y-D 100A, Y-D 16A, Y-D 25A, Y-D 32A, Y-D 40A sau Y-D 63A. Pentru a avea o imagine completa asupra comutatoarelor de tip stea-triunghi comercializate, dar si asupra altor echipamente industriale, poti accesa www.uzinrom.ro.