Adoptarea unui stil de viață sănătos poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a sănătății fizice si mentale, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate a unei persoane. Este întotdeauna indicat să alegem să avem grijă de propriul trup și minte, pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate legate de vârstă.
Exercițiile fizice în rutina zilnică
Activitatea fizică joacă un rol esențial în menținerea vitalității fizice și are numeroase beneficii pentru sănătate, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate a unei persoane. Exercițiile regulate pot îmbunătăți nivelul de energie, dispoziția, rezistența la infecții și pot ajuta în lupta împotriva bolilor cronice.
O viață sedentară poate crește riscul de apariție a bolilor cronice, în timp ce exercițiile aerobice regulate pot ajuta la prevenirea și controlul acestor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoartrita, hipertensiunea arterială, obezitatea, osteoporoza, diabetul de tip II, boala pulmonară cronică și cancerul.
Pentru persoanele care nu au fost active pentru o lungă perioadă de timp, este important ca acestea să înceapă treptat și să consulte un medic dintr-o clinică din Bacău sau alte orașe înainte de a începe exercițiile fizice. Exercițiile pot fi integrate în rutina zilnică prin mici schimbări, cum ar fi mersul mai mult sau folosirea scărilor în locul lifturilor ori mersul pe jos în detrimentul folosirii mijloacelor de transport în comun sau autoturismul propriu.
Exercițiile fizice pot fi făcute mai ușor în parteneriat cu un prieten, și este important să se schimbe modul de gândire și stilul de viață pentru a include fitnessul ca un obicei zilnic.
Exercițiile aerobice și cele pentru întărirea forței musculare au beneficii semnificative, îmbunătățind sănătatea inimii și a plămânilor, precum și creșterea forței musculare și a rezistenței. În special pentru persoanele în vârstă, flexibilitatea și exercițiile de întindere pot ajuta la menținerea mobilității și prevenirea accidentărilor.
Rețeta longevității
Longevitatea este influențată de obiceiurile sănătoase și de alegerile pe care le facem în viață. Este rezultatul unei combinații de factori, iar deși nu există o rețetă ”magică” pentru a trăi mai mult, există anumite principii care se pot urma.
Menținerea unei diete sănătoase este un prim aspect care poate favoriza o îmbătrânire lentă și frumoasă, în același timp. Consumă alimente bogate în antioxidanți, fructe, legume, cereale integrale și carne slabă. Evită mâncărurile bogate în calorii, zahăr, făină și produse rafinate.
Exercițiile regulate sunt și ele cheia către longevitate. Chiar și 30 de minute de activitate fizică pe zi pot adăuga ani vieții tale și îmbunătăți starea de bine fizică și emoțională.
Asigură-te că dormi suficient pentru a-ți menține sănătatea. Lipsa somnului poate duce la probleme de sănătate, precum cancer, boli de inimă, diabet și obezitate. O igienă orală adecvată poate adăuga ani vieții tale și poate preveni afecțiuni gingivale care pot afecta sănătatea cardiacă.
Exercită-ți mintea cu activități intelectuale care îți stimulează curiozitatea și procesele de gândire. Aceasta poate contribui la menținerea memoriei și a sănătății mentale. Menținerea activă a minții prin citit, învățare continuă, rezolvarea de rebusuri, puzzle-uri are o contribuție la rețeta longevității.
Menținerea relațiilor sociale sănătoase poate ajuta la bunăstarea mentală, contribuind la sprijinirea longevității. Renunțarea la obiceiurile nesănătoase, precum fumatul și consumul excesiv de alcool ajută la obținerea unei stări de sănătate optime și pot favoriza un trai mai lung.
Efectuarea de controale medicale periodice într-o clinică sunt necesare pentru depistarea timpurie a problemelor de sănătate și pentru acționarea în consecință. Vizitele medicale regulate sporesc obținerea longevității.
A da dovadă de pozitivism în orice situație are un impact benefic asupra vieții și unul semnificativ pentru sănătate, precum și pentru longevitate. Cu toții traversăm prin ,,furtuni”, important este să nu ne lăsăm copleșiți de probleme și să învățăm că putem ,,dansa” în timpul furtunii, în loc să ne compătimim și să privim lucrurile cu pesimism.
Genetica are și ea un rol în rețeta longevității, iar deși nu putem control factorii genetici, ceea ce putem face este să ținem cont de istoricul medical familial și să mergem la controale medicale periodice, comunicându-i medicului ce probleme de sănătate au sau au avut rudele.
Adoptarea acestor obiceiuri sănătoase poate face diferența în îmbunătățirea calității vieții și a speranței de viață.