Odata cu cresterea semnificativa a preturilor la energia electrica, interesul pentru sistemele alternative de furnizare a energiei electrice a crescut. Printre cele mai cautate alternative la sistemul clasic de furnizare a energiei electrice regasim sistemele fotovoltaice. Daca te numeri printre persoanele care sunt interesate sa investeasca in astfel de sisteme fotovoltaice, in continuare vei gasi informatii care sa te ajute sa te familiarizezi cu ceea ce presupune un astfel de sistem.
Ce presupune un sistem fotovoltaic?
Sistemul fotovoltaic se refera la diferite echipamente prin care trece curentul obtinut pe baza radiatiei solare pentru a furniza energie pentru instalatia electrica a diferitelor puncte de consum. Cu ajutorul panourilor solare regasite intr-un sistem fotovoltaic, energia luminoasa provenita de la razele soarelui sunt tranformate direct in energie electrica.
Panourile solare sunt echipate cu celule solare care vor capta radiatiile soarelui. Ulterior radiatiile sunt transformate in curent electric continuu, curent care este mai apoi transformat in curent alternativ cu ajutorul invertorului ce se regaseste in cadrul sistemului fotovoltaic. La nivelul celulelor solare regasite in panourile solare sunt absorbite particulele de lumina ale radiatiei solare, si anume fotonii.
Fotonii sunt incarcati cu o mica cantitate de energie, iar cand fotonii sunt absorbiti, acestia vor elibera electroni din materialul celulelor solare. Avand in vedere ca fiecare parte a celulei solare se va conecta la un cablu, curentul urmeaza sa treaca prin celula respectiva si va produce electricitate. Electricitatea respectiva va putea fi folosita instantaneu sau va putea fi inmagazinata la nivelul unor acumulatori.
Avand in vedere ca un numar redus de celule fotovoltaice nu este suficient pentru a furniza suficient de multa energie electrica, pentru captarea energiei solare sunt folosite panourile fotovoltaice. Acestea presupun legarea in serie sau in paralel a mai multor celule solare si conectarea la un invertor si ulterior la instalatia electrica. Astfel de sisteme fotovoltaice pot fi montate atat pentru utilizatori casnici, cat si pentru utilizatori reprezentand diferite companii.
Care sunt componentele unui sistem fotovoltaic?
In momentul in care vorbim despre sistemele fotovoltaice avem in vedere in linii mari un sistem alcatuit din sase componente de baza. Dintre componentele sistemului fotovoltaic amintim tabloul fotovolatic, controler-ul pentru incarcare, banca de baterii, invertorul, contorul de utilitati si reteaua electrica pentru care este furnizata energia electrica.
Sistemele fotovoltaice trebuie sa fie instalate pe o structura stabila si care va putea sa sustina toate echipamentele din componenta. Mai mult, structura respectiva trebuie sa fie rezistenta inclusiv in conditii meteo care presupun existenta vantului, a ploii si chiar a coroziunii. Toate materialele folosite pentru fabricarea celulelor solare sunt din categoria celor semiconductoare. Sunt materiale foarte rezistente care pot avea inclusiv o durata de viata de 20 de ani.
Panourile solare care se regasesc in alcatuirea diferitelor sisteme fotovoltaice sunt de diferite dimensiuni, in functie de puterea pe care o genereaza. Pentru utilizarea panourilor in domeniul rezidential se opteaza cel mai adesea pentru cele de 50W si 75W. In cazul centralelor fotovoltaice cu putere mare, sunt folosite panourile solare de 220W. Pentru montarea unui sistem fotovoltaic, este recomandat sa apelezi la firmele specializate in domeniu.