Sursa: Pixabay
România este cea mai importantă destinaţie de afaceri pentru Ungaria, cu peste 14.000 de companii maghiare prezente cu investiţii în România, ocupând locul doi ca importator al produselor ungureşti, spune secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, Peter Dunai, transmite News.ro.
Valoarea totală a schimburilor comerciale cu Ungaria era, în 2020, de aproape 9 miliarde de euro.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a semnat vineri un Memorandum de Înţelegere cu Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei, în cadrul Froumului Economic România – Ungaria, desfăşurat la Budapesta. Ceremonia a avut loc în marja celei de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale de Cooperare Economică România – Ungaria. Totodată, în cadrul evenimentului, cele două state au agreat înfiinţarea unei camere de comerţ bilaterale, Ungaria-România, care va avea sediul la Budapesta.
”Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare care doresc să investească în cele două state. De-a lungul timpului, am avut o relaţie excelentă cu Camera Naţională din România, iar acest document este numai o consemnare a acestui fapt. Sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai curând, iar companiile ungureşti să-şi reia participarea tradiţională la târgurile şi expoziţiile organizate de partea română. De asemenea, înfiinţarea unei camera bilaterale Ungaria-România va reprezenta un plus în ceea ce priveşte intensificarea schimburilor comercial dintre cele două state. România este cea mai importantă destinaţie de afaceri pentru noi, cu peste 14.000 de companii maghiare prezente cu investiţii în ţara dumneavoastră, ocupând locul doi ca importator al produselor ungureşti”, a declarat secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, Peter Dunai.
Forumul Economic România-Ungaria a avut în vedere intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două state, cu accent pe următoarele sectoare economice: agricultură şi industrie alimentară, industria chimică, industria auto, finanţe, sănătate, turism, logistică, IT, electronică şi inginerie mecanică, industria maselor plastice, protecţia mediului.
”Este foarte important atât pentru România, cât şi pentru Ungaria ca cele două state să aibă o relaţie economică puternică. Există o multitudine de elemente concrete de interes comun, care valorificate optim pot determina creştere economică de ambele părţi. Este relevant faptul că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi Portul Constanţa, iar pe de altă parte prin Ungaria sunt tranzitate mărfurile româneşti având ca ţintă pieţele din Europa Centrală şi de Vest. De asemenea, nu trebuie uitată preocuparea ambelor state pentru obţinerea independenţei energetice, atât prin proiectul BRUA, de interconectare a sistemelor de transport al gazelor Bulgaria – România – Ungaria – Austria, precum şi proiectul AGRI, de distribuţie a gazelor naturale, pe relaţia Azerbaijan – Georgia – România – Ungaria. Astfel, cele două state au devenit elemente indispensabile ale pieţei energetice europene, cu un rol extrem de important în regiune”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Ioan Silaghi.
Potrivit datelor ONRC, valoarea totală a schimburilor comerciale cu Ungaria era, în 2020, de aproape 9 miliarde de euro. În ianuarie 2021, erau active în România un număr de 14.176 companii cu capital majoritar unguresc. Valoarea totală a capitalul social subscris al acestor companii era de 1,39 miliarde euro, raportat la aceeaşi dată.
Sursa stire universul.net