Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-looking-at-the-mirror-774866/
Daca alegi fatete dentare, de obicei te vei bucura de ele mult timp. Cu ingrijirea potrivita si controale periodice preventive, fatetele pot dura foarte mult timp. In medie, aceste structuri dentare au o durata de viata de la zece pana la 15 ani – sau chiar mai mult. Acest lucru este confirmat chiar si de studii clinice pe termen lung.
Intr-o perioada de 15 ani doar sapte din 100 de fatete dentare sunt pierdute sau deteriorate. Insa, chiar daca vei ajunge in acest stadiu, fatetele dentare pot fi restaurate rapid. Fatetele dentare se numara printre tipurile de tratament care imbunatatesc aspectul estetic al persoanei si iti permit sa obtii forma si culoarea dintelui la care visezi.
Ce sunt fatetele dentare?
Fateta dentara este un furnir subtire, de culoarea dintelui, realizat din ceramica, care este lipit de dinte. Prin urmare, fatetele nu sunt proteze dentare. Fatetele clasice au o grosime de pana la 1 milimetru, dar datorita tehnicilor moderne pot fi facute si mult mai fine (pana la 0,3 milimetri, ceea ce corespunde grosimii unei lentile de contact). Spre deosebire de fatetele ceramice, fatetele din plastic nu sunt fabricate de un tehnician dentar, ci sunt modelate direct pe dinte de catre medicul stomatolog.
Citeste si: Fatetele dentare dauneaza dintilor?
Ceramica dentara folosita, este o vitroceramica translucida, formata dintr-o faza de sticla transparenta cu particule cristaline. Acestea reflecta si imprastie lumina in asa fel incat, sa imite textura naturala a smaltului dentar.
Cum se folosesc fatetele dentare?
Fatetele sunt utilizate in principal in stomatologia estetica. Fatetele dentare pot fi si o terapie utila pentru defecte minore care pot slabi definitiv dintele. Gama de utilizari este foarte larga. Pot fi corectate defectele usoare si severe de forma, culoare si pozitie, precum si defectele usoare. Dintii care par prea mici pot fi mariti, linia zambetului poate fi corectata, golurile si crapaturile pot fi inchise. Marginile sparte, umpluturile inestetice sau coroanele decolorate pot fi acoperite.
Cum se fac si se aplica fatetele dentare?
Tratamentul depinde de tipul de material. Cu forma conventionala, medicul indeparteaza minim substanta dentara tare. In cele din urma, maxilarul este modelat si tehnicianul dentar realizeaza fatetele pe un model de precizie. Pacientul primeste initial fatete temporar din plastic. Intr-o sedinta ulterioara, dintele este drenat si conditionat, adica gravat si tratat cu adeziv, care asigura legarea permanenta dentar-ceramica. La final, fatetele dentare sunt lipite.
Cu fatetele moderne non-prep, slefuirea dintilor nu mai este necesara. Invelisul ceramic realizat de tehnician este lipit direct de dinte.
Cand nu sunt utile fatete dentare?
Daca dintii au obturatii mari, fatetele nu sunt recomandate. Practicarea artelor martiale si scrasnirea obisnuita a dintilor, reprezinta contraindicatii, datorita riscului de fracturi. O buna igiena orala si dorinta pacientului de a urma ingrijiri regulate sunt si ele premise pentru acest tip de tratament stomatologic.
Cat de rezistente sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare arata rezultate promitatoare si acest lucru este confirmat in diferite studii. Rata de succes pe 5 ani este de aproximativ 97%, rata de supravietuire dupa 10 ani este in jur de 91%. Totusi, depinde si daca fatetele dentare au fost lipite de smalt sau de dentina. Si din acest motiv, se recomanda slefuirea minima a substantei dentare.