Cu totii ne dorim un zambet luminos. Cu toate acestea, acest lucru este adesea tulburat de usoare nealinieri ale dintilor si decolorarea dintilor si evitam sa radem cu prea multa pofta. Fatetele dentare sunt o modalitate excelenta de a imbunatati aspectul dintilor.
Placa translucida consta din ceramica de inalta calitate sau dintr-un compozit plastic-ceramica. Deoarece fatetele dentare ceramice sunt colorate in aceeasi culoare cu dintii, nu exista nicio diferenta fata de ceilalti dinti.
In cazul unui dinte rupt, colturi ciobite sau defecte ale smaltului in zona dintilor din fata, medicul stomatolog poate face tratamentul cu fatete dentare ca fiind necesare din punct de vedere medical. Astfel, poti evita amplasarea unei coroane partiale, care ar necesita macinarea dintilor adiacenti.
Cand ai nevoie de fatete dentare?
Deoarece fatetele dentare sunt percepute ca dinti naturali si conduce la rezultate estetice imbunatatite, fatetele sunt solicitate pentru imbunatatirea zambetului si, de asemenea, pentru a corecta usoare nealinieri sau alte nevoi estetice. Fatetele dentare sunt potrivite in special in urmatoarele situatii:
- Decolorarea dintilor, din cauza medicamentelor sau stimulentelor/alimentelor precum nicotina, cafeaua, care nu pot fi ameliorate prin curatarea sau albirea profesionala a dintilor
- Defecte ale smaltului
- Mici nealinieri datorate dintilor strambi, malformati sau lungimi diferite ale dintelui
- Lacune/spatii dintre dinti din cauza distantei neuniforme sau a unei distante mari intre incisivi
- Probleme dentare din cauza ciobirii sau uzurii
- Suprafete neregulate ale dintilor (de exemplu, santuri, denivelari), valuri la marginile dintilor
- Eroziunea dintilor.
Consecintele tratamentului de canal – In cazuri individuale, dupa un tratament de canal poate aparea decolorarea dintilor.
In acelasi timp, ar trebui evitate fatetele daca exista o scrasnire a dintilor care nu poate fi corectata cu o atela de noapte. De asemenea, fatetele trebuie evitate daca dintii sunt supraincarcati.
Fatete dentare – Materiale
Fatetele dentare conventionale sunt adesea denumite fatete permanente. Portelanul/ceramica sunt printre cele mai frecvent utilizate materiale pentru fatete dentare. Un avantaj fata de fatetele dentare compozite este ca acest tip de fateta este mai rezistent la pete sau decolorare. Fatetele conventionale au o grosime de pana la 1 mm. Suprafata dintelui este minim macinata inainte de atasarea structurii, apoi fateta este lipita pe suprafata dintelui.
Fatetele dentare non-prep sunt adesea denumite Lumineers. Lumineers pot fi realizate din diferite materiale ceramice. Acest tip de fatete sunt ultra-subtiri (0,2-0,3 mm) si translucide. Datorita transluciditatii, fatetele dentare Lumineers pot imita foarte bine forma si culoarea smaltului natural al dintilor.
Lumineers, de obicei, nu necesita nicio pre-procesare a dintelui (corectii sau reprelucrari ale dintelui). Amprenta pentru fatetele nepregatite se face pe dintele nepregatit. Ca rezultat, intreaga substanta dentara este conservata. Un adeziv special asigura fixarea permanenta a fatetei dentare Lumineers pe dinte. In acelasi timp, fatetele non-prep pot fi si indepartate de pe dinte.
In functie de tipul si situatia individuala a pacientului, fatetele dentare dureaza diferite perioade de timp. Lumineers au, in general, o perioada de valabilitate de cinci pana la zece ani. Daca smaltul este complet uzat sau daca s-a pierdut atat de multa substanta dentara incat se lipeste de dentina (osul dintelui), se presupune o perioada de valabilitate de 10 pana la 15 ani. Atunci cand fatetele dentare sunt atasate pe smalt cu adezivi moderni si de catre specialisti cu experienta, fatetele pot dura mai mult de 30 de ani.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/veneers-with-a-bright-background-6812496/