Stim cu totii ca relatiile romantice sunt greu de intretinut. Ca si masinile, acestea necesita intretinere regulata pentru a le mentine intr-o stare buna de functionare. Daca exista o problema, cel mai bine este sa o reparati imediat pentru a evita complicatii suplimentare pe drum.
Adesea, putem face singuri unele dintre lucrarile de intretinere si reparatii de baza. Alteori, terapia comportamentala de cuplu si ajutorul unui profesionist autorizat pot fi cele mai bune pentru relatie. Acest tip de consiliere relationala este axat pe imbunatatirea satisfactiei relatiei si solutionarea conflictelor din cuplu. Scopul final al unui consilier in terapie cuplu este de a ajuta la construirea unei relatii sanatoase si de a rezolva orice probleme care ar putea fi prezente.
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un terapeut autorizat, cu experienta in lucrul cu cupluri. Scopul lui este de a ajuta persoanele implicate intr-o relatie romantica sa obtina o perspectiva asupra relatiei lor, sa rezolve conflictele si sa imbunatateasca relatia. El se va implica utilizand o varietate de interventii terapeutice. Desi practica terapiei comportamentale de cuplu poate varia in functie de orientarea teoretica a terapeutului, orice tip de terapie de cuplu tinde sa implice urmatoarele elemente generale:
-Un accent pe o problema specifica cum ar fi, de exemplu, dificultati sexuale, dependenta de internet, intimitate, gelozie.
-Participarea activa din partea terapeutului la tratarea relatiei in sine, mai degraba decat a fiecarui individ separat.
-Interventii axate pe solutii, orientate spre schimbare, la inceputul tratamentului.
-O stabilire clara a obiectivelor tratamentului.
Cercetarile expertilor in acest domeniu au concluzionat ca peste 97% dintre cuplurile care au apelat la un psiholog in acest sens au primit ajutorul de care aveau nevoie. In plus, 93% dintre cupluri au spus ca terapia le-a oferit instrumente mai eficiente pentru a face fata conflictelor.
La ce sa va asteptati in terapia de cuplu
Nu stiti la ce sa va asteptati la fiecare sesiune de terapie de cuplu? De obicei, prima sesiune de terapie de cuplu incepe cu cateva intrebari standard de interviu referitoare la istoria relatiei, precum si o scufundare profunda in legaturile de familie, valorile si fundalul cultural al fiecarui partener. Terapeutul ar putea folosi, de asemenea, sedintele initiale pentru o interventie in criza, daca este necesar.
Terapeutul de cuplu va asista apoi cuplul in identificarea problemei care va fi in centrul tratamentului, stabilirea obiectivelor tratamentului si planificarea unei structuri de tratament pentru fiecare sesiune de consiliere.
In timpul tratamentului, terapeutul va ajuta cuplul sa inteleaga dinamica relationala care creeaza problema si ii va ghida pe ambii parteneri sa inteleaga rolurile lor in interactiunile disfunctionale. Aceasta perspectiva mai buna asupra problemelor relationale si a suferintei ii va ajuta sa schimbe modul in care percep relatia.
Desi obtinerea unei perspective este importanta, un alt aspect crucial al terapiei de cuplu implica de fapt schimbarea comportamentelor. Psihologii le vor atribui partenerilor teme pentru acasa pentru a aplica abilitatile pe care le-au invatat in terapie in interactiunile lor de zi cu zi.
Majoritatea cuplurilor pleaca de la terapie cu o cunoastere mai buna a tiparelor lor relationale si cu abilitatile necesare pentru a comunica eficient si a rezolva problemele cu partenerii lor.
Cine ar trebui sa ia in considerare terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este benefica pentru orice tip de relatie, fie ca vorbim de persoane casatorie sau doar intr-o relatie. De exemplu, un cuplu proaspat logodit ar putea gasi in consilierea premaritala o oportunitate nepretuita de a raspunde asteptarilor relatiei inainte de a se casatori. Un alt cuplu, cu o pevste de 25 de ani, ar putea descoperi terapia de cuplu ca o modalitate eficienta de a recapata un sentiment de entuziasm si romantism in relatia lor.
Terapia de cuplu poate rezolva o problema actuala, poate preveni exacerbarea problemelor sau pur si simplu poate oferi verificare pentru un cuplu fericit care se confrunta cu o perioada de tranzitie sau stres crescut. Domeniile abordate in terapia de cuplu includ probleme legate de bani, parenting, sex, infidelitate, socri, probleme cronice de sanatate, infertilitate, jocuri de noroc, consum de substante, distanta emotionala si conflicte frecvente.
Ar trebui sa mergeti la consiliere sau sa divortati?
Daca relatia actuala este in impas, divortul nu este singura optiune: consilierea de cuplu poate salva o casnicie aflata in dificultate. Daca aveti vreo dorinta de a ramane casatoriti, ar trebui sa mergeti la terapie de cuplu. Terapia de cuplu, cunoscuta si sub numele de consiliere matrimoniala, ar putea fi ceea ce are nevoie relatia pentru a vindeca ranile vechi si a incepe din nou. Consilierea poate fi o modalitate semnificativa de a restabili baza casatoriei si a verifica daca divortul este decizia potrivita.
De ce intarzie cuplurile sa mearga la terapie?
Din pacate, multe cupluri ajung la terapie atunci cand mult rau a fost deja facut. Modelele relationale neadaptative s-au inradacinat deja, legatura emotionala dintre parteneri a fost puternic slabita si exista un nivel ridicat de resentimente din cauza conflictelor nerezolvate din trecut. Lista poate continua.
Cercetarile indica faptul ca un cuplu, in medie, este nefericit timp de sase ani inainte de a solicita consiliere de cuplu. Acest lucru nu inseamna ca terapia de cuplu nu poate fi eficienta in rezolvarea unor astfel de probleme de lunga durata. Cu toate acestea, va fi un efort mult mai provocator si consumator de timp, care necesita mult angajament si efort din partea ambilor parteneri.
Conceptiile gresite despre ceea ce este terapia de cuplu si scopul acesteia pot impiedica, de asemenea, cuplurile sa caute ajutor din timp. Unii ar putea crede ca terapia de cuplu este destinata numai problemelor foarte grave care afecteaza o relatie, inclusiv infidelitatea sau dependenta. Altii ar putea sa o considere ca un efort de ultima ora inainte de a lua decizia de a pune capat relatiei.
Multi oameni insa sunt constienti de beneficiile terapiei de cuplu in tratarea unei game largi de probleme in relatie.