Spațiile medicale, de la spitale, clinici sau cabinete particulare, sunt expuse în permanență riscului de contaminare din cauza tranzitului intensiv de persoane și a expunerii microorganismelor la condiții de dezvoltare propice. Standardele de igienă și siguranță impun adoptarea unor măsuri de sterilizare optime care să asigure, atât pentru pacienți, cât și pentru personal, un mediu sigur. Riscurile și pericolul de contaminare pot fi minimizate prin utilizarea unui aparat de sterilizare a aerului care să elimine în proporție de 99,99% bacteriile, virusurile sau ciupercile depistate pe aria de acțiune a acestuia.
Importanța sterilizării UV în mediul medical
În prezent, radiațiile ultraviolete sunt catalogate ca fiind cele mai eficiente metode germicide, reușind să distrugă în doar câteva secunde microorganismele existente într-un spațiu. Într-un mediu cu rigori atât de stricte cu privire la igienă și siguranță, cum este cel medical, sterilizatoarele UV se dovedesc o soluție optimă cu ajutorul cărora cele mai înalte standarde în acest sens pot fi atinse.
Calitatea aerului este primul aspect care trebuie verificat și asigurat în momentul în care se dorește un nivel optim de siguranță în spațiile medicale din cauza faptului că majoritatea agenților patogeni circulă și se transmit pe cale aeriană. Asta înseamnă că, deși toate suprafețele din incintă sunt impecabile, acestea vor fi recontaminate rapid în cazul în care nu există soluții de decontaminare a aerului. Utilizarea luminii UV scade considerabil riscul de infectare sau îmbolnăvire pentru toate persoanele care tranzitează acest spațiu, în timp ce protejează instrumentele medicale și substanțele utilizate în tratamente de contaminarea cu germeni periculoși.
Principii de funcționare ale sterilizatorului UV
Sute de teste și studii clinice au demonstrat de-a lungul timpului că lumina UV, utilizată în parametri optimi, are puterea de a elimina instant toți factorii de risc germicid dintr-o încăpere sau de pe o suprafață. Asta înseamnă că montarea strategică a unui sterilizator UV în cabinete, săli de așteptare, saloane sau orice alt spațiu medical, se dovedește o metodă eficientă de menținere a siguranței sanitare la niveluri optime. Eficiența germicidă a razelor ultraviolete este dată de faptul că acestea au capacitatea de a depista microorganismele periculoase, dezactivându-le lanțurile ARN și ADN, ceea ce le face instant inactive și incapabile să se înmulțească.
În funcție de mecanismul încorporat și de modul de poziționare, sterilizatoarele de aer UV au principii de funcționare diferite, însă rezultatele sunt la fel de bune în fiecare dintre cazuri. Există variante care se montează pe pereți sau tavan, care iradiază toate suprafețele din jur prin declanșarea unor valuri de lumină UV în încăpere. O altă opțiune sunt sterilizatoarele care absorb aerul din încăpere, îl iradiază într-o cameră germicidă, ca apoi să îl recircule constant, acestea fiind montate de regulă în interiorul sistemelor de aerisire.
Recomandări de produse SPECTRA:
Pentru unitățile de îngrijire medicală, Spectra Professional UV Solutions recomandă numeroase aparate de sterilizare a aerului, cu o rată de eficiență de peste 99,99% în raport cu majoritatea agenților patogeni periculoși cunoscuți. Una dintre aceste opțiuni este și UV FLOW C sterilizator UV pentru dezinfectia aerului, marca Light Progress, un dispozitiv proiectat pentru a funcționa în condiții optime chiar și în spații cu rigori aspre de igienă și siguranță, cum sunt cele medicale.
Cu o acțiune rapidă, asigură sterilizarea aerului prin iradiere directă a stratului superior de aer din incintă, dezinfecția continuă fiind realizată prin mișcarea naturală a maselor de aer. Se montează pe perete, concentrându-și efectul de dezinfecție într-o anumită direcție, pentru a elimina orice factor de risc de pe aria vizată. Poate fi utilizat în regim continuu 24 de ore din 24, chiar și în prezența personalului, fără riscuri asociate.
Utilizarea aparatelor cu lumină UV pentru sterilizarea aerului în spații ale sistemului medical este în prezent cea mai eficientă cale de respectare a standardelor de siguranță, în timp ce reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire prin contaminare cu agenți periculoși.