Un sistem de management pentru sanatatea si securitatea in munca isi propune sa tina cont de imbunatatirea conditiilor de munca, intr-un mod global si impartasit de toti actorii unei companii: este o metodologie de management al performantei securitatii muncii bazata pe politici de prevenire, proceduri, planuri de actiune, implicand fiecare nivel de responsabilitate.
Planul de dezvoltare a unui sistem de management al sanatatii si securitatii in munca este intocmit dintr-un proiect de afaceri, se inscrie intr-o dinamica de schimbare care necesita pedagogie, o abordare participativa si colaborativa, iar o aplicatie ssm devine din ce in ce mai necesara pentru orice companie.
Contextul si provocarile unui sistem de management al SSM
Reglementari inasprite in mod constant, echipamente de protectie individuala din ce in ce mai eficiente, imbunatatirea constanta a dispozitivelor de siguranta pe masini etc., au facut posibila asigurarea pe tot parcursul secolului al XX-lea o reducere constanta a frecventei accidentelor de munca si a gravitatii acestora, dar la inceputul secolul XXI asistam la o nivelare a performantei in ceea ce priveste siguranta la locul de munca: de fapt, cel mai adesea, abordarea reducerii riscurilor profesionale este fragmentara, limitata la actiuni fragmentate, precum rasturnarea unui utilaj zgomotos, adoptarea echipamente de protectie mai eficiente sau confortabile, uitand de consistenta generala, neglijand prevenirea primara care singura da rezultate de lunga durata si globale,prin necautarea fundamentala a implicarii angajatilor, care sta totusi la baza culturii sigurantei.
Astfel, performanta companiilor in materie de siguranta, evaluata prin rata de frecventa a accidentelor cu oprire a muncii, este mult mai proasta decat in alte tari. In plus, recentele dezastre industriale majore au evidentiat in mod clar numeroasele deficiente in ceea ce priveste sanatatea si siguranta atat pentru personalul companiei, cat si pentru populatiile invecinate. In sfarsit, in companii, numeroase sondaje raporteaza o crestere constanta a frecventei si intensitatii factorilor de stres ocupational.
Exista multe motive pentru aceasta stare de lucruri:
- Inmultirea utilizarii de noi produse chimice cu efecte nocive necunoscute duce la aparitia unor boli profesionale in crestere, precum alergiile si cancerele. Aparitia unor noi tipuri de riscuri, radiologice, biologice, este indusa de noi procese de fabricatie si control.
- Unele metode de management folosite astazi provoaca riscuri psihosociale tot mai mari, care dauneaza atat sanatatii lucratorilor, cat si eficientei companiei.
- Factorul uman nu este intotdeauna suficient luat in considerare de specialistii in prevenire si analiza comportamentala este neglijata; comportamentele riscante ale lucratorilor sunt totusi sursa accidentelor, chiar daca statia de lucru dispune de dispozitive de siguranta si in ciuda conditiilor bune de munca.
In fata acestor constatari de deficienta relativa, in conditiile in care actiunile intreprinse pana in prezent devin insuficiente pentru a face progrese suplimentare in imbunatatirea conditiilor de munca, si avand in vedere ca sanatatea si securitatea lucratorilor reprezinta probleme importante, vremuri de ordin sociologic, psihologic, social, economic si din motive legale, noua provocare consta in integrarea sanatatii si securitatii in munca ca o adevarata prioritate strategica pentru o companie si de aici importanta unei aplicatii ssm cu care iti vei usura munca si iti vei injumatati timpul de raspuns, precum si costurile in aceste domenii.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/firefighters-having-a-conversation-while-standing-5965032/