Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-woman-with-pink-lipstick-smiling-3762402/
Nasul indeplineste nu numai o functie respiratorie, ci si o anumita functie estetica. Pe el, ca si pe partea cea mai proeminenta a fetei, se concentreaza in principal atentia celorlalti. Forma gresita a nasului poate strica chiar si un aspect, in alte conditii, atractiv. In astfel de cazuri, chirurgia plastica vine in ajutor. O operatie menita sa ofere nasului forma si dimensiunea dorita, se numeste rinoplastie.
Modelarea artificiala a nasului
Operatia consta in modelarea artificiala a cadrului osos-cartilaginos si a tesuturilor moi ale nasului, oferindu-i parametrii necesari. Rinoplastia este una dintre cele mai complexe interventii pe fata si necesita abilitati speciale din partea chirurgului. Sarcina principala a medicului este sa se asigure ca aspectul tau este cat mai aproape de cel dorit, iar urmele operatiei efectuate sunt invizibile pentru ceilalti. Exista mai multe tipuri de rinoplastie. Procedura difera in functie de modul in care lucreaza chirurgul estetician:
Deschis. Se face o incizie in exterior, de-a lungul septului nazal. Aceasta optiune este mai simpla din punct de vedere tehnic si ofera chirurgului mai multe optiuni. Cu toate acestea, dupa operatie, ramane o cicatrice, care este vizibila chiar si dupa vindecarea completa.
Citeste si: Cine are nevoie de rinoplastie secundara?
Inchis. Toate inciziile sunt localizate in cavitatea nazala. Lucrarea se desfasoara cu suport endoscopic, care permite medicului sa-si controleze vizual toate actiunile. Rinoplastia inchisa este ceva mai dificila din punct de vedere tehnic, dar nu duce la formarea de cicatrici vizibile din exterior.
Laser. Poate fi deschis sau inchis. Diferenta este ca, in loc de un bisturiu clasic, se foloseste un fascicul laser. Cauterizeaza tesuturile, ceea ce elimina posibilitatea de sangerare masiva si previne intrarea microorganismelor patogene in rana.
Medicul estetician competent poate schimba semnificativ aspectul nasului: indeparteaza cocoasa nazala, reduce lungimea, corecteaza dimensiunea si forma varfului, ridica sau coboara columela (septul pielii dintre nari). Daca este necesar, poate ingusta sau largi narile, si de asemenea, poate ridica puntea nasului. In scop terapeutic si estetic, septul nazal este corectat daca defectul sau interfereaza cu respiratia libera.
Rinoplastie – Avantaje
In lumea moderna, aspectul unei persoane joaca un rol imens. O aparitie prezentabila imbunatateste perspectivele de cariera, faciliteaza construirea de contacte cu ceilalti si contribuie la formarea simpatiei. Este recomandabil sa iei in considerare rinoplastia, daca ai urmatoarele defecte externe ale nasului: cocoasa pronuntata; deformari post-traumatice; puntea nasului excesiv de lata; varful nasului ingrosat; lungime disproportionata; nari foarte largi; forma seii nasului sau deplasarea orizontala a acestuia; sept nazal deviat.
Desigur, decizia finala este a ta. Niciun medic nu-si asuma o operatie in care pacientul nu este hotarat, ferm in luarea deciziei de a face rinoplastie. De asemenea, rinoplastia este contraindicata in prezenta unor boli precum: boli inflamatorii ale cavitatii bucale; sinuzita cronica; diabet; hipertensiune arteriala netratata; tuberculoza; insuficienta renala; imunodeficienta severa, inclusiv HIV/SIDA; tulburare de coagulare a sangelui; boli de inima; epilepsie si tulburari psihice. Va trebui sa reprogramezi interventia daca esti insarcinata sau alaptezi sau daca ai sub 18 ani.
Masuri pregatitoare
Lista masurilor pregatitoare specifice include radiografia nasului si examenul endoscopic al acestuia. In acest din urma caz, medicul introduce o sonda subtire dotata cu o camera video in pasajul nazal si examineaza zona de interventie din interior. De asemenea, in cabinetul medical se foloseste modelarea preliminara pe computer. Vei vedea cum vei arata dupa operatie, astfel incat noua aparitie sa nu fie o surpriza pentru tine. Daca este necesar, se fac modificari si se planifica impreuna cu tine rezultatul operatiei de rinoplastie.