În ultimii ani, s-a tot discutat despre importanța investițiilor și a economisirii, în special în cazurile în care tot mai mulți oameni încep să se educe financiar pentru a-și schimba stilul de viață, pentru a se bucura de un viitor mai bun și mai ales, pentru a ajunge la libertate financiară.
Cu toate acestea, încă există oameni care preferă să își țină banii la saltea în loc să îi investească. Deși poate părea o alegere mai sigură și simplă, această practică poate avea dezavantaje serioase pe termen lung pentru tine și mai ales pentru banii tăi.
Ți se devalorizează sumele adunate
În primul rând, ținându-ți banii la saltea, aceștia se vor devaloriza în timp. Investițiile, însă îți oferă oportunitatea de a-ți mări economiile, punâdu-ți banii la lucru și înmulțindu-i. Nu ai nevoie de sume exorbitante pentru a face investiții ci poți să te orientezi in ce sa investesti sume mici.
Banii tăi pot crește foarte mult în valoare dacă sunt investiți în produse financiare care generează dobânzi frumoase sau care se apreciază în timp. Dacă îți ții banii la saltea, în schimb, ei nu fac altceva decât să se diminueze în valoare, deoarece pierd puterea de cumpărare din cauza inflației. Asta înseamnă că în viitor vei cumpăra mai puțin cu suma pe care ai strâns-o.
Investițiile îți oferă inclusiv posibilitatea de a-ți diversifica portofoliul financiar și de a-ți gestiona riscurile. Așadar, dacă investești în mai multe produse financiare, riscul ca toate să devină nerentabile în același timp este mult mai mic.
De asemenea, poți lua decizii financiare informate și adaptate nevoilor tale, în loc să îți ții toți banii într-un singur loc.
Riști să ți se fure banii
În al doilea rând, ținându-ți banii la saltea îți expui economiile la riscul de a fi furate sau pierdute. Deși poate fi un caz rar, se întâmplă. Iar șansele de a-ți recupera banii sunt foarte mici.
Investițiile, pe de altă parte îți oferă o protecție mai mare a economiilor tale, deoarece sunt protejate de instituțiile financiare sau de plasamentele în care vei alege să le investești.
Așadar, nu îți ține banii la saltea. Investițiile îți oferă o protecție mai mare a economiilor tale, oportunități de creștere a acestora și posibilitatea de a-ți diversifica și gestiona riscurile.
Ce avantaje ai dacă alegi să investești?
Există numeroase avantaje ale investițiilor, iar unul dintre ele este faptul că îți pot genera venituri suplimentare fără să muncești în plus.
Dacă alegi să investești într-un instrument financiar cu un randament bun, poți obține un venit pasiv care să te ajute să-ți plătești facturile sau să te bucuri de venituri suplimentare pentru a-ți atingele obiectivele sau visurile.
Investițiile te pot ajuta, de asemenea, să te pregătești pentru un viitor mai bun sau chiar să ajungi la libertate financiară.
Dacă îți stabilești un obiectiv financiar pe termen lung, cum ar fi închirierea unei case, achiziționarea unei proprietăți sau investirea în acțiuni, investițiile pot fi o modalitate excelentă de a-ți atinge acest obiectiv.
Mai mult, dacă investești în diferite categorii de activ, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale sau tilturi de stat, poți face ca banii tăi să fie mai puțini expuși riscului de a-i pierde sau de a se devaloriza și poți chiar să ajungi să câștigi pe termen lung venituri pasive, ceea ce va duce la libertatea ta financiară.