Telefoanele inteligente uzate par adesea a fi o optiune de cumparare mai atractiva decat echipamentele noi. Punctul cheie aici este pretul, care este mult mai mic decat cel al unui dispozitiv nou. Din pacate, in multe cazuri, economiile pot fi doar evidente.
Un smartphone este destul de scump astazi. La momentul aparitiei, dispozitivele care costa zeci de mii de lei pot oferi multe, dar ele sint dincolo de accesul financiar al multora dintre oameni.
Da, nimic nu te impiedica sa repartizezi costul achizitiei pe un an, doi sau chiar trei ani. Cu toate acestea, nu toata lumea vrea sa achite rate pentru o perioada destul de mare de timp. Cu toate acestea, daca vrei neaparat un anumit model de telefon si nu iti poti permite unul nou, adesea iei in considerare cumpararea unui smartphone second hand. Dar este intr-adevar o solutie rezonabila?
Smartphone-uri second hand- avantaje care te indeamna sa le alegi
Multi oameni inlocuiesc telefoanele mobile la fiecare doua sau trei luni. Ei bine, pot exista situatii in care si-au cumparat un alt model dupa cateva saptamani. Si nu de putine ori, oamenii aleg telefoane second hand, deoarece astfel de tranzactii sunt, dupa parerea lor, incomparabil mai profitabile.
Prin hotararea de a cumpara un dispozitiv la mana a doua, pur si simplu economisesti o suma de bani care nu este deloc mica. Poti alege sa cumperi astfel de dispozitive de pe site-uri unde utilizatorii vand diverse bunuri, dar aceasta varianta este destul de riscant. Chiar daca ai impresia ca va fi o afacere foarte buna, nu uita ca poti sa te alegi cu un telefon care nu functioneaza sau care nu corespunde deloc descrierii.
Si atunci, daca un smartphone merita achizitionat second hand, cum o poti face in siguranta? Merita sa cumperi, de exemplu, telefoane Samsung second hand dintr-un magazin care se ocupa de reconditionarea si punerea in functiune a acestor dispozitive, astfel ca, atunci cand vei cumpara de aici, vei avea garantia ca telefoanele sunt testate si functioneaza perfect. Mai mult, vei putea primi chiar si garantie pentru 12 luni, astfel ca nu vei avea probleme de natura tehnica in aceasta perioada sau, daca apar, sunt acoperite de garantie.
Dezavantaje ale achizitionarii unui telefon second hand
Daca te-ai decis ca aceasta varianta este cea mai potrivita pentru tine, trebuie totusi sa stii ca exista si anumite riscuri. Prima problema este securitatea.
Cand cumperi telefoane de la o persoana fizica, poti si chiar ar trebui sa verifici originea si numerele de serie. Din pacate, acest lucru nu te protejeaza intotdeauna de a cadea victimele unui infractor care acopera cu grija faptul ca smartphone-ul a fost, de exemplu, furat.
Citeste si: Unde poti gasi telefoane second-hand si cum sa le alegi?
O alta problema se refera la istoricul reparatiilor dispozitivului. Nu toata lumea va fi sincera cu tine, la fel cum nu toata lumea colecteaza documentatia completa din service a smartphone-ului. Aceasta inseamna ca uneori cumperi un dispozitiv modificat. Inlocuirea cu componente neoriginale sau reparatiile efectuate necorespunzator pot deveni vizibile dupa doar cateva saptamani sau luni de utilizare.
Contractul de cumparare si vanzare este un punct obligatoriu al tranzactiei, care te poate proteja partial de consecintele primirii bunurilor furate (in cazul achizitionarii unui dispozitiv derivat dintr-o infractiune).
Pentru verificarea starii tehnice a smartphone-ului – in afara de testarea manuala a functiilor de baza ale dispozitivului, merita sa incerci un test hardware, daca nu vei cumpara telefonul dintr-un magazin care iti ofera un raport tehnic complet.