Masa este mai mult decât o piesă de mobilier. Masa are două utilități principale. Prima este dată de faptul că această piesă de mobilier este făcută să ne asigure tihna în timp ce mâncăm, apoi are scop decorativ și poți pune diverse lucruri precum vaze cu flori, rame cu fotografii, fete de masă deosebite și multe alte obiecte cu ajutorul cărora poți să personalizezi o încăpere astfel încât să îți reflecte gusturile și personalitatea.
Cert este că, de-a lungul timpului masa din lemn, mai ales, a avut un rol foarte bine determinat de-a lungul istoriei. Deși nu se știe în mod sigur cine a inventat mesele pe care le folosim în living-uri și bucătării, unele surse spun că egiptenii au fost primii care au utilizat o astfel de piesă de mobilier. În zilele noastre, reprezintă mai mult decât un simplu obiect deoarece a căpătat chiar și un rol important pentru socializare.
Masa are un rol central chiar și în literatură. În Moromeții familia se aduna în jurul mesei, iar cadrul acesta evidenția emoții, bucurii și conflicte.
Simbolurile pe care le-au avut mesele din lemn de-a lungul timpului
Noi, europenii, considerăm că a mânca la masă este foarte civilizat și comod în timp ce în alte culturi este suficient ca persoanele să se adune în jurul bucatelor preparate direct pe niște perne. Câte culturi, atâtea obiceiuri.
Mesele se confecționează din diferite tipuri de materiale, dar lemnul rămâne alegerea principala deoarece oferă un aspect inegalabil. În plus, stilurile de pe care le iau sunt absolut impresionante. De la mesele în stil gotic, simple și grosiere din epoca medievală, s-a trecut la cele sofisticate ale stilului rococo și art nouveau. Cu blat rotund sau dreptunghiular (vezi masă dreptunghiulară de bucătărie), cu forme impresionante ale picioarelor până la îmbrăcarea blatului cu diverse tipuri de furniruri, mesele din lemn au devenit adevărate opera de artă care nu pot lipsi din nici o casă.
Conceptul de masă rotundă a apărut în legenda Camelotului și este un simbol care dorește să transmită că toți participanții așezați la o asemenea masă sunt egali, nimeni nu e mai presus decât celălalt. Regele Arthur ar fi adoptat acest tip de masă pentru a pune semnul egalității între cavalerii săi. Ca dovadă, acest simbol s-a extins și spre zona de prosperitate și pace. În prezent, acest simbol s-a preluat și pentru negocieri de tratate iar când se spune că a avut loc o masă rotundă înseamnă că au fost reunite părțile implicate, pe picior de egalitate pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește conflictele avute.
O semnificație puțin mai amuzantă este cea legată de vise. Specialiștii în domeniu spun că, atunci când îți apare în vis o masă este un semn de atenționare că în relația pe care o avem există o lipsa de atenție și romantism. Există o explicație chiar în modul în care cavalerii mesei rotunde foloseau simbolul mesei semn al egalității. Sau, poate, simbolul mesei reprezintă faptul că relația trebuie să fie alimentată într-un fel sau altul.
De ce merită să alegi o masă din lemn?
Deoarece este o piesă de mobilier încărcată cu atât de multe simboluri și semnificații, dincolo de utilitatea sa, nu poate să lipsească din nici o casă. O masă din lemn poate să fie completarea ideală pentru design-ul interior al unei bucătării sau al unui living. Sunt disponibile atât de multe modele încât este imposibil să nu le găsești locul în casă ta. Pentru că familia ta, ca în Moromeții, se adună la masă să se bucure de hrană și să comunice.
O masă din lemn poate să fie o completare ideală pentru un decor rafinat sau chiar modern. Rezistență deosebită a lemnului face ca această piesă de mobilier să poată fi utilizată peste generații, mai ales dacă este să vorbim despre esențe seculare așa cum este stejarul.
O masă din lemn este o investiție pe termen lung iar frumusețea și caracteristicile deosebite care însoțesc această piesă de mobilier o transformă în alegerea ideală pentru orice cămin.