In ultimii 40 de ani, acupunctura, o tehnica terapeutica a medicinei orientale, a devenit din ce in ce mai populara, evoluand intr-una dintre cele mai utilizate forme de interventii de medicina integrativa complementara in multe tari. De fapt, peste 10 milioane de tratamente de acupunctura sunt administrate anual numai in Statele Unite. Cresterea popularitatii sale, in special in Occident, poate fi atribuita in parte eficacitatii sale pentru ameliorarea durerii si in parte faptului ca studiile stiintifice au a inceput sa-i demonstreze eficacitatea.
Luati in considerare tratamentul oncologic. Studiile efectuate atat pe oameni, cat si pe animale sugereaza ca acupunctura poate intari sistemul imunitar in timpul chimioterapiei si poate reduce efectele secundare ale greturilor si varsaturilor. Studiile efectuate pe animale sustin utilizarea electroacupuncturii pentru ameliorarea durerii cauzate de cancer. Alte studii au examinat rolul acupuncturii in stimularea functiei imune, inclusiv cresterea numarului de celule sanguine si cresterea activitatii limfocitelor si a celulelor ucigase naturale.
Incepand cu anii 1950, savantii chinezi au cercetat cunostintele medicale occidentale si au inceput sa le integreze in acupunctura. Prin imbratisarea acestor cunostinte precum si a tehnologiilor moderne, profesia a fost capabila sa dezvolte metode noi si eficiente de tratament. O sinteza a practicilor occidentale si orientale le permite atat practicienilor occidentali, cat si estici sa imbunatateasca tratamentele si sa abordeze pacientii intr-o maniera mult mai completa si orientata catre sisteme intregi. Un exemplu excelent in acest sens este acupunctura scalpului, despre care credem ca este cea mai semnificativa dezvoltare in acupunctura chineza din ultimii 60 de ani. Acupunctura scalpului imbina medicina occidentala cu medicina traditionala chineza prin localizarea zonelor reprezentative ale cortexului cerebral si influentand fiziologia acestora cu tehnicile traditionale de acupunctura. Acele au capacitatea de a influenta sistemul nervos central si de a trata multe tipuri de tulburari ale sistemului nervos, inclusiv accident vascular cerebral, scleroza multipla, boala Parkinson, leziuni cerebrale traumatice, paralizie cerebrala, durere fantoma, durere regionala complexa, tulburare de stres posttraumatic (PTSD) si leziuni ale coloanei vertebrale. Cu tratamentul cu acupunctura scalpului, 80% pana la 90% dintre pacienti au prezentat o imbunatatire a paraliziei, afaziei si ataxiei, iar unii pacienti sunt capabili sa se recupereze complet. Aceste studii confirma ca de-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic.
Astfel de studii ne ofera o privire asupra potentialelor cercetari care pot fi efectuate pentru a intelege in continuare si, astfel, pentru a utiliza eficient, practica acupuncturii. Esential pentru acest progres este ca incepem sa lucram impreuna. Pentru a reduce decalajul, echipele de acupuncturi, medici, kinetoterapeuti, profesori, cercetatori si neurologi trebuie sa lucreze impreuna pentru obiectivul comun de a sustine acupunctura si numeroasele sale aplicatii. Acupunctura, in special in combinatie cu alte sisteme de ingrijire, are capacitatea de a ajuta la ameliorarea atator de multe afectiuni si este timpul ca atat publicul, cat si lumea medicala sa o accepte si sa o foloseasca fara sa mai aiba dubii. Sper sa va alaturati noua pentru a face din acupunctura nu doar o optiune, ci un element comun.
Acupunctura pentru gestionarea durerii a schimbat viata atator oameni in ultimii 40 de ani. Cercetarea stiintifica sustine din ce in ce mai mult utilizarea acupuncturii in tratamentul multor afectiuni, pe langa gestionarea durerii. Din ce in ce mai mult, practicienii acupuncturii sustin eforturile de a informa si educa profesionistii medicali si publicul cu privire la aplicarea pe scara larga si baza de dovezi a acupuncturii. Cercetarea acupuncturii continua sa demonstreze noi optiuni de tratament, care stau la baza politicilor si a mecanismelor de ameliorare a unui numar mare de maladii.
Unul dintre obiectivele principale ale tratamentului cu acupunctura este reducerea durerii si imbunatatirea sanatatii generale. Poate fi folosit pentru a reduce durerea dupa interventii chirurgicale sau tratamente medicale si dentare. Pacientii cu dureri de cap cronice si migrene pot beneficia, de asemenea, foarte mult de tratamentul cu acupunctura si acesta este utilizat in mod obisnuit pentru dureri musculare si de spate, ameliorarea stresului si starea generala de bine. Pacientii cu afectiuni neurologice raporteaza, de asemenea, o ameliorare dupa tratamentele cu acupunctura. Ce alte afectiuni mai trateaza?
Mai putine probleme digestive
Constipatia, arsurile la stomac si sindromul intestinului iritabil sunt probleme digestive comune pentru individul modern. Cand sistemul digestiv nu functioneaza asa cum ar trebui, sanatatea si bunastarea generala sunt afectate.
Energie crescuta
Dupa tratamentul cu acupunctura, pacientii pot prezenta o crestere a nivelului de energie. Acest lucru poate ajuta oamenii sa se simta mai productivi la serviciu si acasa.
Somn mai bun
Cand energia corpului este in echilibru si sistemul nervos este stimulat corespunzator, multi oameni au abilitati mai bune de a adormi noaptea. In studiile stiintifice, acupunctura a demonstrat ca este benefica persoanelor care se lupta cu insomnie, iar unele rezultate au constatat ca acupunctura a avut de fapt un beneficiu mai mare pentru pacienti decat medicamentele pentru somn.
Ameliorarea alergiilor
Persoanele care sufera de alergii pot folosi acupunctura pentru a-si intari raspunsul imunitar inainte de inceperea sezonului de alergii. Uneori, atunci cand este utilizata impreuna cu medicamente pentru alergii, acupunctura poate ajuta la reducerea simptomelor alergiilor odata ce incepe un atac.
Controlul tensiunii arteriale
Cresterea tensiunii arteriale este o problema in societatea moderna, in special cu locurile de munca stresante si nivelul general de obezitate in crestere. Tratamentul regulat de acupunctura combinat cu tratamentul medical pentru sistemul cardiovascular poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale.