Aftele bucale sunt afecțiuni des întâlnite ale cavității bucale și care pot fi dureroase și neplăcute și care pot apărea din cauza unui număr de factori, inclusiv stresul, anumite medicamente, fumatul sau o igienă bucală deficitară. În majoritatea cazurilor, aftele bucale creează disconfort dureros în timpul alimentației și vorbirii, însă prezintă evoluție autolimitată și se remit spontan în decurs de 7-14 zile de la apariție.
Stomatită aftoasă poate fi cauzată de o exacerbare a florei bucale, favorizată de tartrul dentar, iritații cauzate de consumul de alcool, substanțe chimice, fumat excesiv sau igienă orală deficitară. Există însă și situații în care aftele bucale pot fi însoțite de manifestări cutanate, oculare, digestive sau respiratorii care completează tabloul clinic evolutiv al aftozelor.
Cauzele aftelor
- Leziunilor cauzate de aparatele ortodontice, protezelor și obturațiilor nefinisate sau celor datorate mușcăturii accidentale a mucoasei jugale
- Periajului dentar excesiv, utilizării pastelor de dinți care conțin lauril sulfat de sodiu
- Dezechilibrelor de pH ale cavității bucale
Cu toate acestea, în unele cazuri, aftele bucale pot fi un efect al dinților strâmbi sau cu spații largi între ei, al plombelor vechi sau dinților ciobiți, deci pot avea o cauza mecanică. În acest caz, tratamentul cu fatete dentare Iasi poate fi o soluție eficientă pentru ameliorarea simptomelor aftelor bucale și pentru îmbunătățirea aspectului estetic al danturii.
Fațetele dentare sunt foi subțiri de ceramică sau compozit care sunt atașate pe fața anterioară a dinților pentru a le acoperi sau a le corectă formă. Acestea oferă un aspect natural și strălucitor dinților, în același timp protejând și dinții subiacenți. De asemenea, fațetele dentare pot ajuta la prevenirea apariției aftelor bucale, deoarece acoperă zonele cu probleme și le protejează de agresiuni externe.
În majoritatea situațiilor, evoluția stomatitei aftoase este autolimitata, se vindecă spontan fără medicație). Există însă și cazuri în care poate fi necesară administrarea de tratament simptomatic pentru a reduce durerea și tratament etiologic care se adresează cauzelor ce determina apariția aftelor bucale.
Aftele bucale care determina disconfort dureros accentuat la nivelul cavității bucale a pacientului în timpul alimentației sau cele care prezintă evoluție îndelungată predispusă la recidive frecvente, necesită administrare de tratament specific care poate cuprinde soluții dezinfectante, preparate imunostimulatoare, suplimente alimentare și antibioterapice.
În prezența leziunilor aftoase extinse, persistente sau recurente care împiedică alimentația și hidratarea orală a pacientului sau a celor care sunt însoțite de febră mare, se recomandă prezentarea la medic cât mai rapidă, pentru administrarea de tratament specific și prevenirea complicațiilor pe termen lung, adică apariția de cicatrici extinse ale mucoasei bucale.