Chiar daca foarte multa lume considera dementa drept o boala, trebuie spus ca aceasta este mai degraba un sindrom clinic care este in raport cu anumite tulburari de natura neurologica si cognitiva. Persoanele care sufera de astfel de tulburari neurologice si cognitive, impreuna cu familia acestora vor avea anumite dificultati in ceea ce inseamna o viata normala.
Pornind de la acest aspect, urmarea unor tratamente menite a reduce efectele negative ale dementei sunt foarte importante. Aceste tratamente au rolul de a face viata mai usoara atat pacientilor care sunt diagnosticati cu dementa Bucuresti, cat si familiilor sau apropiatilor acestor persoane.
Diagnosticarea precoce a dementei este foarte importanta pentru a putea reduce efectele negative ale acestei tulburari neurologice si cognitive. Tratamentul precoce poate ajuta pacientii sa se bucure de o viata cat mai apropiata de cea normala.
Diagnosticarea dementei de catre medici specialisti
Simptomele care sunt asociate cu dementa sunt numeorase si oricare dintre aceste simptome trebuie sa fie luate in seama de catre pacient pentru a se adresa unui medic specialist. Foarte multi dintre pacientii care primesc diagnosticul de dementa ajung la neurolog pentru o consultatie doar atunci cand anumite simptome sunt foarte grave si foarte persistente. Sau atunci cand un alt medic generalist a facut o trimitere la un specialist in neurologie.
In vederea diagnosticarii dementei sunt urmati o serie de pasi. Un prim pas este vizita initiala pentru consultatie la medicul neurolog. In cadrul acestei vizite se discuta despre simptomatologia pacientului. Pentru a avea cele mai bune rezultate, aceasta consultatie se recomanda a fi facuta impreuna cu o persoana din cercul foarte apropiat al persoanei pentru care se face consultatia.
Indiferent daca este un membru al familiei sau un prieten extrem de apropiat, este importanta prezenta persoanei respective pentru ca medicul sa primeasca informatii cat mai complete. Al doilea pas este reprezentat de evaluarea functiei cognitive si a starii generale de sanatate a pacientului.
Urmeaza pasul in care pacientul este supus unei examinari complete din punct de vedere neurologic. In functie de rezultatele examinarii si evaluarii, medicul neurolog poate recomanda pacientului sa efectueze alte investigatii suplimentare, precum rezonanta magnetica (RMN) sau EEG. Toate aceste investigatii si examinari vor putea identifica eventuale semne ale dementei.
Care sunt variantele de tratament in cazul dementei?
Precizia este foarte importanta in diagnosticarea dementei pentru ca tratamentul sa fie unul adecvat. In functie de forma de dementa, medicul va recomanda un anumit tratament. In acest sens medicul va monitoriza simptomatologia pacientului, dar si modalitatea in care dementa se manifesta pentru fiecare pacient in parte. In ciuda faptului ca studiile privind tratamentul pentru dementa sunt numeroase, in prezent nu exista un tratament care sa vindece complet sau care sa modifice tulburarea neurologica.
Totusi exista anumite tratamente medicamentoase care pot ajuta la diminuarea simptomatologiei. Alte variante terapeutice in cazul dementei care pot ajuta pentru tulburarile de comportament se refera la dieta pacientilor, recomandarea miscarii fizice regulate si indicarea terapiei ocupationale. Nu in ultimul rand in cadrul acestor tratamente se opteaza si pe reabilitarea cognitiva.