Ai o viziune culinară pe care vrei să o pui în practică sau poate doar vrei să mărești rezultatele afacerii tale? Dacă vrei să deschizi un restaurant sau orice altă afacere în domeniul Horeca, proiectarea unei bucătării profesionale implică o serie de aspecte care trebuie luate în considerare, de la zonele de preparare ale alimentelor până la estetică.
O bucătărie profesională HoReCa nu se rezumă doar la simpla ei amenajare. Bucătăria reprezintă sufletul restaurantului tău. Una dintre greșelile pe care le fac majoritatea proprietarilor de restaurante sau designerilor este să pună prea mult accent pe secțiunea unde se servește masa, în detrimentul altor zone cruciale, cum ar fi bucătăria.
De ce trebuie să ţii cont atunci când proiectezi o bucătărie profesională?
Înainte de a proiecta o bucătărie profesională, trebuie să ai în vedere, utilizarea eficientă a spațiului, potențialul și nu în ultimul rând achiziționarea celor mai performante electrocasnice, care să ușureze munca angajaților, dar să îi şi ajute să obțină cele mai delicioase preparate.
Un impact semnificativ asupra succesului restaurantului va fi dat de locația aleasă. Aceasta va determina numărul de clienți care vor veni, chiar și meniul ales pentru servirea lor corespunzătoare.
Nu trebuie să uităm cât de important este meniul pentru afacerea ta. Meniul este cel care îți diferențiază afacerea, de aceea trebuie să fie cât mai inovativ şi diversificat, astfel încât să mulţumească şi cele mai critice gusturi.
Echiparea corespunzătoare a bucătăriei presupune dotarea ei în mod corespunzător cu echipamente profesionale de înaltă calitate. De la plite și cuptoare, până la dulapuri, mese frigorifice, accesorii speciale sau utilaje pentru spălatul vaselor, echipamentele dintr-o bucătărie profesională trebuie să îndeplinească standarde înalte de calitate, siguranță alimentară și eficiență.
Echipamentul de gătit este piatra de temelie a oricărei bucătării profesionale. Înainte de a face o alegere în acest sens, este indicat să te gândeşti la echipamentele care vor fi cele mai utilizate. În timp ce echipamentele mai mici pot fi mai puțin costisitoare, este posibil ca acestea să nu îţi satisfacă toate nevoile, atât ţie, cât şi angajaţilor şi clienţilor tăi.
Este de la sine înţeles că atunci când începi să amenajezi spaţiul de care dispui trebuie să ai în vedere dimensiunea lui. Dimensiunea bucătăriei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea restaurantului și ar trebui să fie suficient de mare pentru toate aparatele și echipamentele de bucătărie, lăsându-le spaţiu angajaţilor pentru a se desfăşura.
Necesitatea unei ventilaţii corespunzătoare, nu trebuie subestimată. Fără o bună ventilație, angajaților le va fi imposibil să lucreze în mod corespunzător. Temperaturile acumulate provenite de la elementele de încălzire, fumul, aburul si vaporii din alimente pot fi extrem de periculoase, motiv pentru care trebuie să existe o ventilație adecvată.
Crearea unui design de bucătărie bine gândit înainte de a începe achiziționarea echipamentelor necesare contribuie la succesul afacerii. Un design optimizat al bucătăriei profesionale poate ajuta la ușurarea muncii angajaților, la eficientizarea fluxului în bucătărie și chiar la prevenirea accidentelor.
De asemenea, o bucătărie profesională trebuie să fie eficientă din punct de vedere energetic. Dacă bucătăria este proiectată corespunzător, atunci aceasta va consolida automat activitățile energetice. O bucătărie eficentă din punct de vedere energetic, consumă cât mai puţină energie pentru iluminare, încălzire, răcire, ventilaţie.Acest aspect este influenţat în mod direct de design-ul ales.
Nu trebuie să uităm, de asemenea, cât de important este menţinerea permanentă a unui mediu igienic. Aceasta trebuie să fie principala grijă a personalului din bucătărie, pentru a evita contaminarea cu diverse bacterii cât mai periculoase. Uşurinţa realizării acestei sarcini depinde în mare măsură de materialul din care este realizat bucătăria, dar şi de modul în care sunt aranjate elementele din interiorul ei.
Înainte de a începe orice proiectare, trebuie analizate foarte atent regulile și reglementările de siguranță, de care trebuie să ţii cont, pentru că mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă vei fi tras la răspundere.
Bucătăriile profesionale se află într-o continuă evoluție, iar organizarea spațiilor de lucru a suferit și ea o transformare semnificativă. Introducerea cât mai multor aparate electronice și digitizarea cu echipamente de înaltă tehnologie a fost de un real folos în ceea ce priveşte locurile care dispun de un spaţiu limitat.
Prin urmare, proiectarea unei bucătării profesionale, nu este chiar”floare la ureche”, din contră, sunt foarte mulţi factori de care trebuie să ţii cont.