Plantele, aceste organisme fantastice, stau la baza lantului nostru trofic, dar si la baza alimentatiei sanatoase umane. De-a lungul timpului oamenii au descoperit diverse metode de a creste plante, chiar si in cele mai neprietenoase zone. Este un detaliu bine stiut ca orice sera protejeaza plantele din interiorul ei de conditiile climatice din exterior, tocmai de aceea, foarte multi romani apeleaza la aceste constructii pentru a-si proteja plantele.
Fie ca o sera este realizata pentru a creste plante si flori decorative sau pentru a cultiva legume si fructe, este esential ca materialele sa fie de calitate inca de la bun inceput. Pe site-ul regalfermierul.ro clientii vor gasi cele mai bune plase de umbrire, ingrasamant, pesticide si multe altele.
O sera poate ajuta la cresterea plantelor si a productiei de fructe si chiar iti poate permite sa cresti plante care nu ar supravietui in mod normal in climatul in care locuim. Intelegerea modului in care functioneaza procesul va poate ajuta sa profitati la maximum de sera.
Plantele au nevoie de lumina, temperaturi calde, aer, apa si nutrienti pentru a supravietui si a creste. Diferitele plante au cerinte diferite pentru fiecare dintre aceste necesitati. O sera functioneaza oferind primele doua cerinte pentru plantele cultivate, dar ultimele trei depind de cultivator.
Pentru a oferi lumina ideala, serele trebuie sa aiba o cale de intrare a luminii. Acesta este motivul pentru care serele sunt realizate in mare parte din materiale translucide, cum ar fi sticla sau plasticul transparent. Acest lucru ofera plantelor din interior acces maxim la lumina soarelui.
Cand lumina intra in peretii de sticla ai serei, este absorbita de plante, pamant si orice altceva din sera, transformand-o in energie, adica caldura. Cu cat suprafata este mai intunecata, cu atat mai multa energie poate absorbi si aceasta poate fi transformata in caldura. Acesta este motivul pentru care pavajul negru devine foarte cald vara. Absoarbe multa caldura.
Odata ce energia luminoasa este convertita in energie infrarosie (caldura), aceasta are o „forma” diferita de energia luminii – ceea ce oamenii de stiinta numesc lungime de unda. Modificarea lungimii de unda face ca caldura sa nu poata scapa cu usurinta din peretii de sticla ai serei. Asa ca, desi intrarea este una simpla, iesirea este mai dificila.
Caldura prinsa incalzeste aerul din interiorul serei si, deoarece o sera este relativ etansa, aerul mai cald ramane in interior, ridicand temperatura intregii constructii. Acesta este acelasi efect pe care, fara indoiala, l-ati experimentat atunci cand va urcati intr-o masina dupa ce ati stat cateva ore intr-un loc de parcare insorit. Este placut si calduros.
Cu suficienta lumina solara, temperatura din interiorul unei sere poate deveni mult mai mare decat temperatura exterioara. De fapt, intr-o zi fierbinte insorita, poate fi necesar sa aerisiti sera toata ziua pentru a nu fierbe literalmente plantele din interior. In zilele innorate, mai putina lumina solara inseamna ca sera se va incalzi mai lent, chiar spre deloc. Din acest motiv, serele sunt cele mai utile in zonele care au mult soare.
Toate aceste temperaturi mai ridicate si un acces amplu la lumina soarelui ar trebui sa reprezinte conditiile potrivite pentru ca fotosinteza sa aiba loc. Fotosinteza este combinarea dioxidului de carbon din aer si a energiei din lumina soarelui pentru a face zaharuri simple, pe care planta le foloseste apoi ca hrana. In medie, plantele au nevoie de aproximativ sase ore de lumina solara pe zi, desi aceasta variaza in functie de tipul de planta. Plasarea serei unde va fi soare toata ziua va asigura ca plantele din interior primesc suficienta lumina.
Plasticul sau sticla care alcatuiesc cea mai mare parte a exteriorului unei sere este grozav pentru a lasa sa patrunda cantitatea maxima de lumina, dar este un izolator slab (nu retine bine caldura). Asta inseamna ca energia termica calatoreste, desi in cele din urma, pentru a scapa in lumea exterioara. Atata timp cat soarele straluceste, acest lucru nu conteaza, deoarece energia oferita de lumina intra mai repede decat poate iesi caldura. Dar noaptea, toata acea energie termica va parasi rapid sera, ceea ce va va lasa plantele la cheremul unor temperaturi mai scazute pe timp de noapte. Pentru a va proteja plantele fragede, trebuie fie sa stocati excesul de caldura in timpul zilei, fie sa folositi o sursa de caldura artificiala noaptea.
Materialele diferite necesita cantitati diferite de energie pentru a se incalzi (caramizile necesita mai mult tip pentru a se incalzi decat balegarul sau pietrisul), o caracteristica cunoscuta sub numele de masa termica. Cu cat este mai mare densitatea unui material sau cat de compact este, cu atat este nevoie de mai multa energie pentru a creste temperatura acelui material. Deci, materialele de inalta densitate pot stoca multa caldura. Exemple de materiale de inalta densitate includ:
-Piatra;
-Caramida;
-Apa.
Adaugarea unei podele de caramida la sera inseamna ca va dura mai mult pana cand cladirea se incalzeste in timpul zilei, dar in timpul noptii, toata energia termica suplimentara va fi eliberata incet in aerul din interiorul serei. Acest lucru va va mentine plantele intr-o ambianta placuta, cu o temperatura buna, chiar si dupa apusul soarelui.
Oricine poate construi o sera sau un solariu functional si eficient daca foloseste materialele de la magazinul regalfermierul.ro!