O bautura preferata a multor persoana, Whisky este un distilat de cereale care trece printr-un proces de maturare in butoi. Continutul sau de alcool este ridicat. Conform parametrilor, acesta poate varia intre 38 si 54%.
Aceasta este o bautura de origine scotiana, dar astazi este produsa in alte regiuni ale lumii. Prin urmare, scotienii au numit termenul Scotch doar pentru a fi folosit pentru whisky-urile dezvoltate acolo.
Diferentierea Scotch-ului de Whisky este doar primul lucru la care ar trebui sa acordati atentie atunci cand alegeti o bautura buna pentru acasa. Consumatorii si cunoscatorii de bauturi fine, apeleaza intotdeauna la magazinul online 24drinks.ro, deoarece gama lor de bauturi alcoolice este vasta, iar calitatea este intotdeauna factorul numarul unu. Aici, adevaratii consumatori care apreciaza whisky-ul bun pot comanda whisky Aberlour Abunadh, scotch whisky apreciat in intreaga lume pentru proprietatile sale si gustul intens si puternic!
Aceasta bautura este des asociata cu imaginea barbatului alpha care stie ce isi doreste si nu zaboveste prea mult timp atunci cand este intrebat de barman ce bautura doreste sa consume. De asemenea, whisky este una din bauturile cu concentratie de zahar foarte mica, deci se pliaza perfect pe imaginea unui barbat puternic!
Exista patru tipuri de whisky care sunt fabricate si comercializate in intreaga lume: scotian, irlandez, japonez si american.
Scotch
Scotch-urile sunt whisky-uri produse numai in Scotia. Scotch-ul are o legislatie puternica privind denumirea de origine . Doar bauturile produse in tara isi castiga acest nume. Astfel de bauturi garanteaza calitatea productiei si mentinerea caracteristicilor esentiale. Pe masura ce reteta scotiana este reprodusa in intreaga lume, denumirea de origine ii informeaza consumatorului ca ia acasa un scotch legitim.
Scotch whisky-urile sunt produse cu boabe de malt sau orz, supuse unui proces de invechire in butoaie de stejar (minim 3 ani). Ele pot avea trei stiluri:
-Single Malt: care foloseste practic apa, orz malt si drojdie;
-Cereale: care are ca ingredient principal graul sau porumbul;
-Blended: Fabricat dintr-un amestec de whisky single malt si cereale.
Whisky Irlandez
Se gasesc si in ortografia „whisky”, foarte raspandita in tara. In aceasta reteta specifica, bautura poate fi preparata din orice bob de malt, suferind un proces de invechire in butoi de stejar.
Whisky American
Un alt tip de whisky gasit adesea cu ortografia „ey”, datorita influentei irlandeze. Americanii, totusi, au dezvoltat stiluri clasice pentru propria bautura:
Bourbon: facut cu cel putin 51% porumb si completat cu alte boabe de malt. La fel ca Scotch, are legislatie privind denumirea. Numai reteta preparata in Statele Unite poate fi numita Bourbon;
Straight Bourbon: reteta Bourbon invechita in butoaie cel putin 2 ani. O alta caracteristica importanta este ca acest tip de Bourbon este considerat pur, deoarece nu poate contine niciun fel de aditiv sau colorant;
Blended Bourbon: dupa cum sugereaza si numele, este un amestec, dezvoltat cu 51% Straight Bourbon si o alta bautura alcoolica preferata de producator;
Secara: Fabricat in Statele Unite si Canada. Americano este facut cu cel putin 51% secara si suplimentat cu alte boabe de malt. Canadianul, la randul sau, nu are reguli stricte cu privire la aceasta proportie;
Tennessee: Aceeasi reteta ca si Bourbon, dar se filtreaza cu carbune dupa distilare, castigand o aroma specifica.
Whisky Japonez
Acest tip de whisky mentine aceleasi standarde si reguli de productie ca si bautura scotiana. Inca nu foarte popular in diferite colturi ale lumii (cum ar fi bauturile americane, irlandeze si scotiane), whisky-ul japonez poarta caracteristici specifice regiunii sale de productie si a atras atentia specialistilor.
Atentie la gust
Dupa cum se observa la vinuri, beri, cafea si alte bauturi consumate in intreaga lume, caracteristicile organoleptice ale unui whisky bun pot varia si in functie de forma si regiunea de productie. Asta inseamna ca, chiar daca stiti stilul pe care il doriti, nu veti descoperi cu adevarat principalele caracteristici si diferente ale acestuia decat atunci cand il veti gusta.
Prin urmare, atunci cand serviti whisky-ul ales, acordati atentie culorii, texturii si aromei acestuia, chiar inainte de a-l gusta. Daca va place sa luati notite despre ceea ce ati observat, tineti un jurnal pentru a inregistra impresiile. Acest lucru va va ajuta sa gasiti bautura care va place cel mai mult in achizitiile viitoare.
Savurati whisky-ul in cel mai bun mod
Un whisky bun poate fi consumat cum doriti. Nu exista bine sau rau. Cu toate acestea, cateva masuri de precautie va pot ajuta sa profitati la maximum de bautura:
-Alegerea paharului va varia in functie de bautura. Daca este pur, un pahar scurt, cu rama groasa este ideal. Daca este amestecat cu alte ingrediente sau bauturi, un pahar inalt este ideal;
-Se poate consuma rece sau nu. Fiecare temperatura va oferi o experienta gustativa diferita;
-Simtiti aroma inainte de a lua prima inghititura. Acest lucru va face toata diferenta in modul in care percepeti bautura.
Forme clasice de consum
Daca doriti sa incercati cele mai clasice moduri de a bea whisky, puteti alege dintre diferite moduri:
-Cowboy: trei halbe de whisky intr-un pahar lowball, fara gheata;
-Scotch: in acelasi pahar jos cu trei degete de whisky, adaugati doua cuburi de gheata, pentru a fi mai fin;
-Cu apa: adaugati putina apa in whisky-ul de cowboy. Poate ajuta la eliberarea unor arome si arome care au fost „lipite” in bautura care a ramas in sticla;
-Ca ingredient in bauturi: spre deosebire de ceea ce sustin conservatorii, whisky-ul poate fi un ingredient foarte interesant pentru multe tipuri de bauturi.