Conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive reprezintă o problemă frecventă în rândul șoferilor din România. Această practică este periculoasă și ilegală, având consecințe grave asupra siguranței rutiere. În acest articol, vom explora principalele întrebări legate de conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive în România, în conformitate cu prevederile legale actuale.
Baze legale
Conform dispozițiilor articolului 336 din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive este considerată o infracțiune. Mai precis, conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere este sancționată atunci când persoana în cauză are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge la momentul prelevării mostrelor biologice. Această faptă poate fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.
De asemenea, aceeași pedeapsă se aplică și persoanei care se află sub influența unor substanțe psihoactive și conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Modificări legislative
În trecut, existau anumite ambiguități în aplicarea legii în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De exemplu, se punea problema momentului la care trebuia să fie determinată îmbibația alcoolică în sânge pentru a reține infracțiunea. Totuși, prin Decizia nr. 732 din 16 decembrie 2014, Curtea Constituțională a stabilit că determinarea și gradul îmbibației alcoolice trebuie să fie realizate la momentul depistării în trafic a conducătorului auto. Astfel, nu se mai ia în considerare momentul prelevării mostrelor biologice, ci momentul în care a avut loc acțiunea de conducere.
De asemenea, prin Decizia nr. 11 din 22 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că atunci când o persoană este depistată în trafic sub influența atât a alcoolului, cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, cât și a substanțelor psihoactive, aceasta comite o infracțiune unică conform articolului 336 alin. (1) și (2) din Codul Penal.
Incriminarea conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive
Pentru a constitui infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, persoana depistată în trafic trebuie să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și/sau să se afle sub influența substanțelor psihoactive în momentul conducării autovehiculului pe drumurile publice.
În situația în care valoarea alcoolemiei este mai mică de 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta de conducere sub influența alcoolului reprezintă o contravenție și este sancționată conform articolului 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002.
Conform articolului 88 din OUG nr. 195/2002, persoana care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere poate fi testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic pentru a determina concentrația de alcool pur în aerul expirat. Dacă rezultatul testului este de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana poate solicita recoltarea de mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale pentru a stabili îmbibația de alcool în sânge. În cazul în care rezultatul testului depășește valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice.
Refuzul sau sustragerea de la recoltarea mostrelor biologice constituie o infracțiune conform articolului 337 din Codul Penal.
Dovada înlocuitoare a permisului de conducere
Conform articolului 111 din OUG nr. 195/2002, permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut în anumite situații, printre care se numără și comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 336 din Codul Penal. Astfel, în cazul în care titularul permisului de conducere a săvârșit această infracțiune, dovada înlocuitoare a permisului de conducere este considerată o dovadă fără drept de circulație.
Totuși, în anumite situații, procurorul care efectuează urmărirea penală sau instanța de judecată poate dispune prelungirea dreptului de circulație pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, în funcție de circumstanțele speței.
Anularea permisului de conducere
Potrivit articolului 114 din OUG nr. 195/2002, permisul de conducere poate fi anulat în următoarele situații:
- Titularul permisului de conducere a fost condamnat pentru infracțiunea prevăzută de articolul 336 din Codul Penal;
- Titularului permisului de conducere i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule;
- Permisul conducere a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 336 alin. (1) din Codul Penal;
- Titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină a fost condamnat pentru infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive sau i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.
Redobândirea permisului suspendat
Conform articolului 113 din OUG nr. 195/2002, permisul de conducere poate fi restituit titularului în baza unei hotărâri judecătorești definitive de achitare sau anulare a procesului-verbal de contravenție.
Pentru a redobândi permisul suspendat din cauza alcoolemiei sau a substanțelor psihoactive, trebuie să fi trecut o anumită perioadă de timp de la executarea pedepsei amenzii sau a pedepsei privative de libertate, de la grațierea sau prescripția executării pedepsei sau de la executarea completă a interdicției de a conduce anumite categorii de vehicule. De asemenea, este necesară reabilitarea persoanei în cauză.
Prin urmare, conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive este o infracțiune gravă în România. Este important să conștientizăm consecințele acestui comportament și să acordăm prioritate siguranței rutiere.