Există foarte multe persoane care aleg să-și schimbe roțile de iarnă cu cele de vară acasă, dar nu întotdeauna execută corect această operațiune, motiv pentru care pot ajunge la costuri ulterioare mai ridicate.
Pași esențiali pentru schimbarea roților
Dacă credeți că toată operațiunea implică ridicarea mașinii pe cric și înlocuirea roților, ei bine atunci ar trebui să știți că aceasta este doar o parte a operațiunii. La prima vedere nu pare a fi nicio problemă și totul poate decurge fără cusur de la cap la coadă. Dacă aveți și o cheie dinamometrică pe care să o folosiți să strângeți roțile la cuplul recomandat de producătorul mașinii, cu atât mai bine. Dar tot nu este suficient. Există și alte activități pe care trebuie să le întreprindeți pentru a vă fi mai ușor mai târziu.
Notarea poziției roților
Atunci când scoateți setul de iarnă de pe mașină, notați cu o cretă sau cu un bilețel fixat pe între jantă și anvelopă poziția ocupată de respectiva roată pe vehicul. Astfel, veți ști cum să faceți corect rotația anvelopelor pe autoturism atunci când va veni vremea să treceți din nou la pneurile pentru sezonul rece.
Echilibrarea roților de iarnă
De asemenea, ar fi foarte util ca să urcați roțile de iarnă în mașină și să mergeți la o vulcanizare pentru a le echilibra. Astfel, când va trebui să faceți din nou trecerea spre setul pentru sezonul alb, nu veți putea să o faceți în siguranță acasă, fără să mai stați la cozi interminabile pe la vulcanizări. Totodată, verificați și presiunea în pneuri.
Depozitarea corectă a anvelopelor de iarnă
Pe timpul depozitării, anvelopele de iarnă trebuie să fie ferite de razele soarelui și de orice sursă directă de căldură. Nu vă bazați că dacă le rezemați de calorifer nu vor păți nimic pentru că pe timpul verii acesta va fi rece. De obicei căldura în instalații pornește înainte ca oamenii să își schimbe roțile de vară cu cele de iarnă. De asemenea, verificați ca roțile să fie curate, fără pete de ulei sau alți compuși chimici care să le poată deteriora. Ideal ar fi ca pneurile să fie și acoperite fie cu saci speciali pentru anvelope fie cu un material textil.
Importanța echilibrării roților de vară
Dacă nu ați avut inspirația să echilibrați roțile de vară atunci când le-ați dat jos de pe mașină și ați trecut la setul de iarnă, acum ar fi cazul să o faceți. Partea bună este că, fiind deja pe vehicul, nu va trebui să le mai urcați și coborâți din portbagaj. Echilibrarea roților vă va permite să rulați liniștiți ulterior fără teama trepidațiilor în volan.
Riscurile roților dezechilibrate
Este important de știut că roțile dezechilibrate pot amplifica uzura unor părți componente ale sistemului de suspensii și al celui de direcție. Cu această ocazie veți putea verifica roțile și de existența unor diverse obiecte ascuțite sau tăioase care au putut deteriora anvelopele. Ar fi recomandabilă și verificarea jantelor pentru ovalitate. O unitate service dotată corespunzător va putea face un echilibru mai eficient chiar și dacă jantele nu mai sunt perfect rotunde.
Importanța geometriei direcției și suspensiilor
Un aspect foarte important și, din păcate, deseori ignorat este acela al geometriei direcției și suspensiilor mașinii. La foarte multe autovehicule se reglează atât unghiurile pe față cât și cele de pe spate. De-a lungul timpului, în timpul rulajului, pot apărea dereglări ale acestora din cauza gropilor și denivelărilor. În cazul în care le ignorați, veți constata că la viteze ridicate mașina devine foarte instabilă iar volanul va solicita un efort mai ridicat pentru a menține autoturismul pe traiectoria dorită.
Efectele unghiurilor incorecte ale direcției
Totodată trebuie să știți că în cazul în care unghiurile direcției nu sunt cele corecte, veți avea parte și de un consum ridicat de carburant. În plus, pneurile de pe puntea față, în special, se vor uza mai rapid fie pe interiorul sau pe exteriorul suprafeței de contact. Ba, mai mult, o astfel de uzură accentuată va duce și la creșterea consumului de carburant.
În concluzie, chiar dacă schimbați roțile de iarnă cu cele de vară acasă, tot trebuie să le echilibrați și să refaceți unghiurile. În plus, verificați cum și unde depozitați anvelopele de iarnă.