Un megohmetru este un instrument de testare electrica conceput pentru a testa rezistente extrem de mari prin producerea unei tensiuni DC (curent continuu) intre 300 si 15.000 de volti. Un megaohmetru produce o tensiune inalta, un curent continuu scazut, care permite testarea rezistentelor intalnite in mod obisnuit in testele de izolatie a infasurarii motorului electric sau a cablurilor. Megohmetrele produc aceasta tensiune inalta prin intermediul circuitelor interne alimentate de la baterie sau a unui generator acţionat manual.
Megaohmmetrele generatoare se bazeaza pe un mic generator intern pentru a produce tensiunile de testare ridicate necesare. Aceste generatoare sunt de obicei actionate manual folosind o manivela externa, dar pot fi echipate cu un motor intern. Aceste instrumente pot produce tensiuni cuprinse intre 300 de volti si 15.000 de volti si nu necesita inlocuirea bateriei. O caracteristica daunatoare a utilizarii acestui tip de instrument este ca operatiunea necesita doua maini, necesitand astfel utilizarea cablurilor cu clips sau asistenta unei a doua persoane. De asemenea, sunt de obicei mai voluminoase si furnizeaza o singura tensiune de testare.
Utilizarea megohmetrelor
Exista doua tipuri de megohmetre: unele ce functioneaza pe baza unei baterii si altele ce sunt actionate de o manivela sau generator. Ambele tipuri de megohmetre sunt capabile sa efectueze teste de rezistenta pe instalatii si echipamente cu rezistente de cativa teraohmi (1.000.000 megohmi). Megohmetrele care functioneaza pe baza bateriei, au circuite interne ce convertesc tensiunea redusa in tensiune ridicata. Aceste instrumente sunt, de obicei, mai mari si mai usoare decat versiunile cu generator.
Pasi de urmat pentru folosirea megohmetrelor:
- Asigurati-va ca firele sau circuitele care urmeaza sa fie testate sunt lipsite de energie. Nu trebuie sa existe tensiune pe circuit atunci cand sunt efectuate astfel de teste de inalta tensiune.
- Deconectati toate cablurile ce urmeaza sa fie testate. Asta inseamna ca orice fir care urmeaza sa fie testat, trebuie sa fie complet deconectat de la ambele capete ale circuitului. Capetele de cupru sunt uneori acoperite de o piulita sau de o bucata de banda. Acestea protejeaza echipamentul sau persoanele care intra in contact cu el. In cazul in care doriti sa testati un motor, toate firele de alimentare ale motorului trebuie sa fie, de asemenea, deconectate.
- Conectati unul dintre capetele megohmetrului la cadrul electric al sistemului. Pentru testarea bobinei motorului, acesta va fi conectat la cadrul metalic efectiv al motorului.
- Atasati celalalt capat la megohmetrului la capatul de cupru al firului sau la una dintre bornele motorului. Verificati pentru a fi sigur ca celalalt capat al firului este in aer liber sau acoperit cu un izolator, cum ar fi o bucata de banda sau o piulita.
- Porniti megohmetrul. Poate dura 2-5 secunde pana cand tensiunea se va crea in interiorul firului sau a motorului.
- Cititi megohmetrul. O valoare mai mare de 999 de megohmi este o rezistenta aproape perfecta pentru un fir sau un motor nou. Rezistentele mai mici de 1,5 megohmi pot prezenta probleme la firele vechi sau la motoarele uzate. In cele mai multe cazuri, orice valori intre aceste limite sunt in regula, cu exceptie in cazurile in care s-au semnalat probleme pe aceste circuite.