În prezent, furnizorii de hosting oferă proprietarilor de site două modalități de stocare, și anume stocare pe SSD și stocare pe HDD. Pentru cei care nu cunosc diferențele între cele două tipuri de găzduiri, vor exista nelămuriri în ceea ce privește tipul de găzduire potrivit. Deși prețurile pentru găzduire SSD sunt într-o continuă scădere, mulți optează încă pentru opțiunea de găzduire pe HDD fiindcă nu realizează beneficiile aduse de găzduirea SSD.
Diferența de performanță dintre stocare pe SSD și HDD
În domeniul web, toate datele unui server sunt stocate pe un hard disk, care poate fi de tip SSD sau HDD. Aici includem sistemul de operare, toate datele site-ului web, cât și software-ul. Orice modificare sau actualizare efectuată este înscrisă pe unitatea de stocare respectivă, iar atunci când un utilizator accesează site-ul, informațiile de pe unitate vor fi citite și procesate.
Performanța dintre găzduire SSD și găzduire HDD se raportează la mecanismul de funcționare, la viteză, cât și la securitatea datelor.
- Mecanismul de funcționare
Mecanismul de funcționare al celor două tehnologii este diferit. HDD-ul este un dispozitiv cu tehnologie mai veche, care se bazează pe mecanismul înregistrărilor pe vinil. Adică, unitatea HDD stochează datele în modele magnetice. Dispune de un disc subțire de metal, denumit platan, care se rotește cu o viteza de 7200 RPM pentru a înregistra și citi datele.
Spre deosebire de HDD, SSD-ul nu conține părți în mișcare. Acesta stochează informațiile pe cipuri de memorie flash interconectate. Este un dispozitiv mai nou, cu tehnologie avansată, care îl face mai sigur.
- Viteză
Mecanismul de funcționare are un rol important în dictarea rezultatelor testelor de viteză SSD vs. HDD. HDD-ul este echipat cu piese în mișcare, care generează viteze reduse de citire și de scriere. Spre deosebire de acesta, SSD-ul este capabil să înregistreze viteze de citire și scriere substanțial ridicate. În comparație cu SSD, latența vitezei de rotație ale HDD duce la viteze mai scăzute.
Este de la sine înțeles că serverele de găzduire SSD oferă viteze mai bune decât cele care utilizează stocarea pe HDD. Orice site cu viteză de încărcare rapidă beneficiază de o plasare mai bună în motorul de căutare și, implicit, generează rezultate mai bune. În plus, un site cu hosting SSD oferă o experiență de utilizare mai bună utilizatorilor, crește traficul pe site și rata de conversie.
- Securitatea datelor
Găzduirea SSD-ul vine cu un timp de procesare mai rapid, reducându-se astfel riscul de eșec datorită creșterii cererilor de input/output. Acestea nu au, de asemenea, părți mecanice care pot suferi uzură în decursul unei perioade de timp. Prin urmare, site-urile cu hosting SSD asigură o securitate mai bună a datelor.
SSD VS HDD – care mediu de stocare este mai sigur în prezent?
HDD-urile sunt alcătuite din părți mecanice, fiind astfel mai vulnerabile la șocuri. Riscul de pierdere al datelor este mai ridicat, spre deosebire de SSD-uri, care sunt mai puțin vulnerabile la daune.
De altfel, găzduirea pe SSD oferă o viteză mai mare, este mai fiabilă și reprezintă o opțiunea mai avantajoasă pentru afaceri. Oferă experiențe de utilizare mai plăcute, consumă mai puțină energie electrice și nu produc atât de multă căldură.
Costurile raportate la performanță – prețurile pentru stocare SSD continuă să scadă
În ultima perioadă s-a constat o scădere a prețurilor pentru găzduire SSD. Dar chiar și cu un cost ceva mai ridicat față de găzduirea HDD, hostingul pe SSD ar trebui să fie o opțiune de luat în considerare de către orice afacere.
Găzduirea SSD oferă performanțe mai bune, atât din prisma vitezei de încărcare, cât și a securității datelor. Oferă experiențe de utilizare mai plăcute și sunt mai economice.