Ce este sindromul de tunel carpian?
Cunoscut și sub denumirea de sindrom de canal carpian, sindromul de tunel carpian (STC) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale mâinii și este cauzat de compresia nervului median în tunelul carpian, provocând simptome la nivelul degetelor și mâinii, iar în cazuri avansate, în braț și chiar în umăr.
Dacă ai sindrom de tunel carpian, poți experimenta amorțeală, furnicături, senzație de arsură și slăbiciune în mână. Totodată, te poți confrunta cu durere, în special noaptea, când dormi, dar și cu dificultăți de prindere a obiectelor mici.
Opțiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian
Opțiunile de tratament pentru sindromul de tunel carpian variază de la pacient la pacient și depind de starea lor de sănătate și de simptomele cu care se confruntă. Dacă problema este minoră, aceasta poate fi ameliorată prin purtarea unei atele pentru încheietura mâinii, fiziokinetoterapie, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau injecții locale cu corticosteroizi.
În stadiu mediu sau avansat, singura opțiune de tratament rămâne intervenția chirurgicală.
Când ar putea fi necesară operația de sindrom de tunel carpian?
• Dacă ai urmat deja metodele conservatoare de tratament, cum ar fi kinetoterapia, injecțiile cu substanțe cu rol antiinflamator și atela pentru încheietura mâinii, dar nu ai observat nicio ameliorare a durerii, atunci ar trebui să iei în considerare intervenția chirurgicală pentru eliberarea nervului median de sub presiune;
• Dacă suferi de dureri destul de intense de o perioadă lungă de timp, în ciuda aplicării mai multor opțiuni de tratament nechirurgical, atunci singurul remediu este operația;
• Dacă ai ajuns să nu îți mai poți efectua sarcinile obișnuite de zi cu zi din cauza durerilor, slăbiciunii sau din cauza pierderii sensibilității în mână;
• Dacă toate investigațiile clinice și paraclinice efectuate de către medicul de mână arată că nervul median este deteriorat, atunci intervenția chirurgicală este singura opțiune.
Care este scopul operației de sindrom de tunel carpian?
Operația de sindrom de tunel carpian se face pentru a reduce presiunea asupra nervului median, pentru a înlătura durerile și toate celelalte simptome supărătoare și pentru ca pacientul să își poată recăpăta funcția completă a mâinii. Totodată, intervenția ajută la evitarea deteriorării țesutului înconjurător.
Tipuri de intervenții chirurgicale de sindrom de tunel carpian
Pentru a trata eficient sindromul de tunel carpian, chirurgii de mână poate lua în considerare una dintre următoarele două tipuri de intervenții chirurgicale:
• Operația endoscopică a tunelului carpian – În cadrul acestei intervenții, chirurgul de mână face una sau două incizii mici la baza palmei. Prin una dintre tăieturi, se introduce un endoscop cu ajutorul căruia se monitorizează întreaga procedură și, ulterior se introduce un bisturiu special pentru a secționa ligamentul carpian transvers în așa fel încât să se mărească tunelul carpian și să se elibereze nervul median de sub presiune;
• Operația deschisă de sindrom de tunel carpian – Aceasta presupune efectuarea unei mici incizii la baza palmei, de circa 2 cm, pentru a vedea interiorul încheieturii mâinii, urmând să secționeze ligamentul carpian transvers în vederea măriri calibrului canalului și eliberării în acest fel a nervului de sub presiune. Este o metodă preferată de către chirurgii de mână, deoarece presupune un risc mai mic de deteriorare a țesuturilor din jur.