Menținerea nivelului potrivit de umiditate în casa ta poate fi o provocare, mai ales în mijlocul unei veri.
Pe tot parcursul anului, în funcție de cât de uscat sau umed este aerul, este posibil să ai nevoie de ajutorul unui umidificator sau dezumidificator.
Cum decizi de care ai nevoie?
Un umidificator adaugă umiditate aerului atunci când este prea uscat (sub 35% umiditate), iar un dezumidificator elimină umiditatea din aer când este prea umed (peste 50% umiditate).
Un nivel bun de umiditate pentru o casă medie este între 35 și 45 la sută. Menținerea nivelului de umiditate a locuinței în acest interval asigură cel mai confortabil și sănătos mediu, protejând în același timp casa de daune cauzate de uscăciunea sau umiditatea excesivă.
Pentru a afla de ce are nevoie casa ta, poti verifica nivelul de umiditate al aerului tau cu un cititor digital de umiditate, numit higrometru.
Umidificator vs. Dezumidificator: Explicarea diferenței
Umidificatoarele și dezumidificatoarele sunt folosite în anumite perioade ale anului pentru a ajuta la prevenirea mucegaiului sau chiar a congestiei nazale. Iată câteva fapte despre diferitele utilizări ale acestor sisteme vitale de confort interior și despre modul în care funcționează:
Umidificator
- Crește umiditatea din aer.
- Folosit în mod obișnuit în lunile de iarnă, când aerul este uscat.
- Previne uscarea pielii și ajută la controlul alergiilor și congestiei nazale.
Tipuri de umidificatoare
Există doar două tipuri principale de umidificatoare: ceață caldă și ceață rece. Fiecare tip funcționează puțin diferit. Umidificatoarele cu ceață caldă (sau cu abur) funcționează prin fierberea apei, care eliberează abur în aer. Umidificatoarele cu ceață rece, pe de altă parte, folosesc un ventilator sau un disc rotativ pentru a evapora apa și a o scoate în aer.
Umidificatoarele trebuie curățate foarte regulat pentru a evita orice creștere a mucegaiului. Este important să folosești apă distilată și să arunci orice apă suplimentară din rezervor când ai terminat de folosit aparatul.
Dezumidificator
- Scade umiditatea din aer.
- Folosit în mod obișnuit în lunile de vară, când aerul este cald și umed.
- Menține alergiile și durerile de cap la distanță, prevenind formarea mucegaiului și a mucegaiului.
Tipuri de dezumidificatoare
Există patru tipuri principale de dezumidificatoare:
- Refrigerator
- Electronic
- Deshidratant
- ionic
Refrigerator (numit și mecanic), cel mai comun tip de dezumidificator, folosește un ventilator pentru a scoate umiditatea din aer și peste o bobină frigorifică.
Condițiile de sănătate pe care le ajută
Iată cum te poate ajuta un umidificator sau un dezumidificator cu câteva afecțiuni respiratorii comune:
- Astm: un umidificator poate ajuta la umezirea aerului uscat care îți poate usca căile respiratorii și îți poate crește riscul de infecții. Un dezumidificator poate reduce excesul de umiditate și poate facilita respirația, precum și poate împiedica poluanții din aer să rămână suspendați în aer.
- Alergii: umidificatoarele pot adăuga umiditate aerului uscat care conține alergeni și te ajută să respiri mai ușor prin reducerea inflamației sinusurilor. Ele pot ajuta chiar și cu problemele sinusurilor non-alergice. Dezumidificatoarele pot ajuta la uscarea mediului excesiv de umede unde alergenii precum acarienii de praf și mucegaiul pot prospera.
- Bronșită: un umidificator poate ajuta la reducerea simptomelor și apariției bronșitei. Un dezumidificator poate reduce, de asemenea, mucegaiul și bacteriile care pot declanșa bronșita.
- Răceală: un umidificator poate ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii, cum ar fi tusea și respirația șuierătoare.
Cele mai bune umidificatoare și dezumidificatoare te pot ajuta, de asemenea, să îți menții aerul din interior la un nivel confortabil pentru bebeluși și copii mici, mai ales dacă au alergii sau astm. Toată lumea poate respira puțin mai ușor atunci când umiditatea este controlată.
Concluzie
Umidificatoarele și dezumidificatoarele își au ambele utilizări atunci când umiditatea aerului din interior este prea mare sau prea scăzută. Poate vrei să le ai pe ambele pregătite pentru diferite perioade ale anului, când schimbările de vreme te afectează.
Purificatoarele de aer pot funcționa, de asemenea, ca dezumidificatoare, eliminând, de asemenea, poluanții iritanti din aer, care pot exacerba simptomele de alergie și astm.
Ia în considerare utilizarea unei combinații a celor două pentru a îți menține casa la un nivel confortabil și sigur de umiditate și aer purificat. Împreună, te pot ajuta să te protejezi de problemele de sănătate legate de calitatea aerului. Poți găsi mai multe informații și produse pe Top Electronice.