Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa aiba nevoie de servicii medicale, in anumite situatii este absolut necesara vizita la un medic. Iar in cazul in care discutam despre bolile care pot afecta sistemul nervos central sau periferic, vorbim despre neurologie. Aceasta este specialitatea medicala care se ocupa de investigatiile sistemului nervos.
Pentru a afla exact care sunt cauzele unor simptome neurologice, este nevoie de o consultatie intr-un centru medical de neurologie Bucuresti. In continuare vei afla mai multe detalii despre consultatia neurologica si despre pasii acestei investigatii medicale de specialitate.
Investigatiile neurologice
Sistemul nervos este compus din sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Sistemul nervos central include creierul si maduva spinarii. De cealalta parte, sistemul nervos periferic include structurile legate de sistemul nervos central, iar aici includem vasele sanguine, nervii cranieni, nervii periferici si ganglionii spinali.
In cadrul unei consultatii neurologice, medicul specialist va efectua mai multe probe. Printre probele sau investigatiile la care este supus pacientul amintim cele de sensibilitate, de coordonare, de memorie, reflexele, testarea limbajului sau starea mentala. Prin investigarea si analizarea tuturor acestor aspecte, un medic neurolog poate identifica anumite afectiuni ale sistemului nervos sau poate solicita alte investigatii suplimentare.
Etapele consultatiei neurologice
Este important de punctat faptul ca pentru o consultatie neurologica nu este necesara vreo pregatire de specialitate. In cadrul etapelor consultatiei neurologice primul pas il reprezinta preconsultul. Este etapa in care medicul din cadrul cabinetului de neurologie Bucuresti aduna o serie de date si informatii preliminare privind starea generala de sanatate a pacientului si privind anumite simptome. In aceasta etapa medicul specialist va putea sa traga primele idei cu privire la acest aspect al manifestarilor neurologice.
Etapa a doua consta in consultarea fisei pacientului si in discutarea istoricului personal din perspectiva anumitor afectiuni medicale sau neurologice. Tot in aceasta etapa medicul va aborda inclusiv antecedentele din cadrul familiei cu privire la eventuale manifestari de natura neurologica. Nu in ultimul rand sunt discutate toate simptomele sau semnele care il ingrijoreaza pe pacient, pe apartinatorii acestuia sau simptomele pe care le considera medicul ca fiind posibile indicii.
Etapa a treia este examenul fizic, acesta pornind de la patologia pe care medicul specialist o suspecteaza. In cadrul examenului fizic sunt realizate diferite probe sau teste specifice neurologiei. Printre acestea amintim testele de sensibilitate, probele de coordonare a miscarilor, testarea limbajului, testarea memoriei, statusul mental si testarea reflexelor.
In baza rezultatelor acestor probe medicul specialist in neurologie Bucuresti va interpreta analizele si toate investigatiile din dosarul medical, ajungand in aceasta a patra etapa la un diagnostic preliminar sau prezumtiv. Daca investigatiile efectuate sunt suficient de clare, atunci se poate veni cu un diagnostic final care sa confirme sau sa infirme suspiciunile privind o anumita afectiune neurologica.
Daca sunt necesare alte investigatii si analize suplimentare, urmeaza etapa in care medicul solicita astfel de investigatii de imagistica precum RMN sau CT. In baza tuturor informatiilor obtinute din testele neurologice si din alte investigatii suplimentare, ajungem la etapa finala in care medicul stabileste tratamentul sau recomandarile medicale.