Sursa foto: https://unsplash.com/photos/nMG20MmJV-4
Daca ai dat click pe acest articol, probabil ca ești curios despre beneficiile masajului sau vrei sa urmezi niste cursuri masaj. Sau poate ești unul dintre acei oameni carora le place masajul. Fie ca ai nevoie de un masaj sau de o ședința profesionala de terapie prin masaj, mulți oameni apreciaza un masaj bun din cand in cand. Dar ce conteaza atat de mult cand vorbim de masaj?
Ce este un masaj?
Terapia prin masaj este manipularea sistematica și strategica a țesuturilor moi ale corpului uman pentru a produce o stare de relaxare, precum și ameliorarea unor lucruri precum durerea, disconfortul, anxietatea și oboseala. Aceasta definiție acopera o gama larga de stiluri și tehnici de masaj. Dupa absolvirea unor cursuri de masaj, terapeuții in masaj pot exploreaza diferite tipuri de cunoștințe bazate pe practica lor personala.
Citeste si: Cursuri masaj – Varietati de proceduri de masaj terapeutic la dispozitia ta
Cele 6 beneficii ale masajului
- Reducerea stresului și relaxare
Principalul beneficiu al masajului este acela de a ameliora stresul. Terapia prin masaj reduce hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, iar dovezile de-a lungul timpului sugereaza ca masajul poate ajuta la reducerea stresului și incurajeaza relaxarea.
- Intimitatea in cupluri
Contactul fizic face mai mult decat sa ofere un sentiment de bine. Mai multe studii sugereaza ca atingerea fizica poate scadea tensiunea arteriala și crește hormoni precum oxitocina, care te fac sa te simți bine.
- Ameliorarea constipatiei
Daca suferi de constipație sau alte probleme digestive, un masaj al stomacului te poate ajuta sa iti ameliorezi o parte din disconfort. Un studiu din 2016 publicat in Gastroenterology Nursing a aratat ca masajele abdominale au ajutat persoanele cu constipație postoperatorie sa-și miște intestinele și sa se simta puțin mai bine.
- Reducerea durerilor de cap tensionale
O durere de cap de tensiune sau concentrare te poate face sa simți ca un bandaj strans este infașurat in jurul capului tau. Exista dovezi ca masajul poate ameliora acest tip de durere de cap.
- Insomnie (legata de stres)
Dupa cum am menționat mai sus, masajele au un impact pozitiv asupra stresului, iar scaderea nivelului de stres poate ajuta la promovarea somnului (deși exista și alte obiceiuri de igiena a somnului – cum ar fi ritualul de culcare și reducerea timpului pe ecran inainte de culcare – pe care s-ar putea sa doriți sa le explorați).
- Dureri musculare și tensiune
Fiecare dintre noi, dupa o zi grea, trebuie sa scape de stresul fizic, muscular, emotional si, cel putin pentru o vreme, sa scape de gandurile si experientele inutile. Muschii si articulatiile obosite vor beneficia foarte mult de un masaj relaxant.
Cand mușchii sunt inflamați, masajul poate ajuta la circulația sangelui in zona (și poate imbunatati recuperarea), conform unui studiu de meta-analiza din 2015, publicat in Current Reviews in Musculoskeletal Medicine.