Senatul a votat o propunere legislativă în care Poliția Locală are mult mai multe drepturi ca până în prezent. Poliția Locală este inclusă printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei.
Poliția Locală nu putea utiliza girofarul pe drumurile publice deoarece era interzis de lege. Dar marți, 3 octombrie, Senatul a sporit drepturile polițiștilor locali. Mai exact, Senatul a votat ca Poliția Locală să poată circula cu girofar și să poată da amenzi pentru încălcarea unor reguli rutiere.
Mașinile Poliției Locale vor putea circula cu girofarul în funcțiune atunci când sunt în misiune. Până la această dată, Poliția Locală nu avea voie să utilize girofarul pe drumurile publice deoarece nu era prevăzut în lege.
Poliția Locală poate amenda pe cei care încalcă regulile de circulație
De asemenea, propunerea legislativă adoptată de Senat include și alte atribuții pe care le pot avea polițiștii locali. Propunerea legislativă pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care autovehiculele aparținând Poliției locale sunt autorizate să utilizeze dispozitivele de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră a fost adoptată, marți, în plenul Senatului.
„Potrivit expunerii de motive, Legea 155/2010 a Poliției locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliției locale cu astfel de dispozitive, însă OUG 195/2002 nu include în lista utilizatorilor și beneficiarilor de regim prioritar și poliția locală”.
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, ambulanţă, turnichet şi text
În expunerea de motive, inițiată de un grup de parlamentari USR și PSD, se mai arată:
„Proiectul unifică și sistematizează cadrul legal în această materie, venind în sprijinul activităților și competențelor ce revin Poliției locale care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către polițiștii locali se exercită atribuții de serviciu potrivit competențelor ce le revin prin Legea 155/2010”.
O altă propunere care vizează participanții la trafic
O altă propunere legislativă inițiată de grup de deputați PNL, adoptată, marți, de plenul Senatului, vizează tot Poliția locală.
Astfel, prin modificarea articolului 7 din Legea 155/2010, se acordă Poliției locale atribuții de constatare și aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.
Ambele propuneri legislative vor fi dezbătute de Camera Deputaților, for decizional în aceste cazuri.
Sursă știre expresspress.ro