Rachete și drone au fost trase asupra centralei hidroelectrice din Kiev în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei din 26 august, a declarat un manager de top al unei companii energetice de stat a declarat pentru Forbes Ucraina sub rezerva anonimatului.
Potrivit publicației, în dimineața zilei de 26 august, rușii au încercat să distrugă cu rachete și drone care au fost trase asupra centralei hidroelectrice din Kievcentrala
Bombardamentele s-au soldat cu lovituri și pagube, a declarat pentru Forbes un înalt responsabil al companiei energetice de stat.
Nu există nicio amenințare de rupere a barajului sau de deteriorare critică a centralei, a spus el.
Consilierul prezidențial Timofi Milovanov a declarat că, deși barajul „rezistă”, centrala a fost avariată în atac.
„Dacă barajul s-ar prăbuși, o parte semnificativă a Kievului ar fi inundată”, a declarat Milovanov.
În același timp, există informații contradictorii cu privire la atacul asupra centralei și la daunele rezultate.
La rândul său, Andri Kovalenko, directorul Centrului pentru contracararea dezinformării, a scris pe canalul său Telegram că situația de la centrala hidroelectrică Kyivska nu reprezintă o amenințare, deși nu a precizat informații despre posibile daune.
Ukrhydroenergo, operatorul HPP și PSP, nu a comentat încă informațiile.
Jurnalistul Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov a precizat într-un mesaj pe X că rachetele forțelor ruse au țintit și un baraj la nord de Kiev.
El a explicat în mesajul postat pe rețeaua de socializare că distrugerea barajului ar avea consecințe grave.
”Rusia a țintit barajul Rezervorului Kiev (denumit local Marea Kiev n.r.) la nord de capitală, o rachetă lovindu-l. Dacă barajul se prăbușește, milioane de oameni din aval ar putea muri”, a scris Iaroslav Trofimov, corespondent al Wall Street Journal pentru Afaceri Externe.
Ambele baraje sunt situate aproape de linia frontului în regiunile Donețk și Harkov, suferind daune grave din cauza conflictului armat internațional dintre Rusia și Ucraina.
Riscuri de prăbușire și de inundații
”Reparațiile reduc riscul prăbușirii unui baraj, care ar putea provoca pierderi de vieți omenești și pagube masive infrastructurii și mijloacelor de subzistență.”
Barajele Oskil și Raihorodok, din regiunile Harkov și, respectiv, Donețk, fac parte dintr-un sistem de alimentare cu apă care alimentează canalul Siverskii Donețk-Donbas din estul Ucrainei. Acest sistem satisfăcea cândva nevoile industriale și de apă potabilă a milioane de oameni din zonă.
Din cauza ostilităților continue și a schimbării liniilor de front de la escaladarea conflictului armat în februarie 2022, capacitatea canalului a fost grav redusă – deservind în principal populația din Kramatork, regiunea Donețk.
Conflictul armat nu a afectat doar aprovizionarea cu apă a comunităților, ci a exacerbat și defecțiunile tehnice care împiedică eliberarea în siguranță a apei în exces. Aceste efecte ale conflictului, combinate cu fragilitatea barajelor, cresc riscul de prăbușire și de inundații.
Centrul pentru Combaterea Dezinformarii a comentat informatiile conform cărora în timpul atacului de astăzi rușii ar fi lovit HPP Kiev . Centrul susține că este imposibil să fie distrus barajul cu lovituri de rachete.
„În ceea ce privește barajul CHE din Kiev, nu există amenințări. Este imposibil să-l distrugi cu rachete. Nu merită comparat cu regiunea Herson – acolo a existat o subminare din interior”, a scris șeful CPD Andri Kovalenko pe canalul său de Telegram.
El a amintit, de asemenea, că rușii folosesc acest subiect pentru a induce panică.
În iulie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Ucraina ar fi intenționat să distrugă barajul hidrocentralei Kiev pentru a da vina pe Moscova pentru acest lucru. Ministerul Afacerilor Externe al țării noastre a negat această declarație absurdă, presupunând că așa încearcă Kremlinul să-i intimideze pe ucraineni .
Cel puţin şapte explozii s-au auzit luni dimineaţă deasupra Kievului, în timp ce primarul Vitali Kliciko a declarat pentru Reuters că alimentarea cu energie electrică şi apă a capitalei a fost afectată. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a utilizat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul de luni asupra Ucrainei.
Sursă știre expresspress.ro