În contextul discuțiilor legate de deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis cu aeronave de lux închiriate pe bani grei, premierul Marcel Ciolacu dă de înțeles că România ar putea achiziționa un avion prezidențial.
Marcel Ciolacu este de părere că România ar putea cumpăra avion prezidențial. Premierul mai spune că avionul ar putea fi folosit și în alte situații, nu doar de către președinte.
„Ce vrem de la România? Ce vrem de la președinte? Un stat de mărimea României ar trebui să aibă aeronavă prezidențială, care nu e folosită numai de președinte. Ea poate fi folosită pentru ședințele comune ale guvernelor. Știți că și aeronavele lui Ceaușescu erau folosite și de sportivi, nu a lui, cea cu care mergea doar el”, a precizat Marcel Ciolacu.
Declarația lui Marcel Ciolacu vine după ce o nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de
Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.
Cât au costat zborurile private ale lui Iohannis / Turneul asiatic a costat bugetul de stat peste un milion de euro
Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro.
Zborul București – Reykjavik – Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.
Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.
Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.
Legea spune că șeful instituției (în acest caz Administrația Prezidențială) întocmește o listă a informațiilor care trebuie secretizate la nivelul instituției. „Lista cu secrete de serviciu din Administrația Prezidențială a fost aprobată (…) prin Ordin emis de ordonatorul principal de credite al Administrației Prezidențiale – domnul George Vlad Duhan, consilier prezidențial”, se arată într-un răspuns pentru Recorder al președinției.
Recent, președintele Klaus Iohannis a efectuat un turneu în Africa. Este primul turneu al unui șef al statului român din ultimii 20 de ani. Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au vizitat Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.
Sursă știre expresspress.ro