Pregătesc România și SUA Planul B pentru Ucraina? Trupe NATO, în Moldova ca sa îl oprească pe Putin. Fostului oficial militar american Stephen Bryan scrie despre Moldova că Occidentul o poate transforma într-o trambulină de rezervă în cazul victoriei Rusiei în Ucraina.
Pregătesc România și SUA Planul B pentru Ucraina? Trupe NATO, în Moldova ca sa îl oprească pe Putin, scrie Stephen Bryen, fost director în Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA și subsecretar adjunct al Apărării pentru politică.
„Mica Moldova începe să arate ca o zonă de întâlnire pentru Uniunea Europeană, pentru a compensa o victorie emergentă a Rusiei în Ucraina”, scrie expertul militar american.
Pregătesc România și SUA Planul B pentru Ucraina? Trupe NATO, în Moldova ca sa îl oprească pe Putin
Potrivit acestuia, Moldova în sine nu are nicio importanță strategică. Cu toate acestea, ar putea fi o zonă de așteptare și un punct de plecare pentru o strategie care vizează orașul Odesa din sudul Ucrainei și Crimeea anexată de Rusia.
Ceea ce pare să se pregătească în Europa este un fel de Plan B, adică, în esență, ce trebuie făcut dacă armata ucraineană se prăbușește. Bryan subliniază că mulți specialiști europeni și unii oficiali iau în calcul din ce în ce mai mult că zilele Ucrainei ca entitate independentă ar putea ajunge la sfârșit.
Oficialii ruși deja și-au anunțat planul: o zonă tampon uriașă în orice așezare din Ucraina, un „cordon sanitar” pentru a împiedica NATO să amenințe teritoriul rus și interesele vitale ale Kremlinului.
„Presupunând că previziunile îngrozitoare vor fi realizate, o viitoare Ucraina ar putea consta dintr-o zonă rusească anexată, un regim pro-rus la Kiev, o zonă tampon și vestul Ucrainei preluat de Polonia, potențial tăiat de unii dintre vecinii săi”, scrie expertul american.
În acest caz, NATO ar dori să aibă o contrapondere la o victorie a Rusiei. Asta ar putea însemna, pe lângă întoarcerea orașului ucrainean Lvov la Polonia, o încercare de a proteja Odesa și un potențial de a amenința Crimeea, pe care Moscova o consideră un teritoriu vital pentru securitatea și importanța istorică a Rusiei.
„Așadar, construirea Moldovei ca zonă de reuniune pare o strategie potențial emergentă, începutul unui Plan B”, scrie Bryan în Asia Times.
Expertul american consideră că eterogenitatea internă a societății moldovenești și sentimentele încă puternice pro-ruse ar putea interfera cu planurile NATO, mai ales dacă se va încerca ținerea la putere a regimului pro-occidental al Maiei Sandu prin forță.
Subsecretar adjunct al Apărării SUA consideră că rolul României este foarte important în acest Plan B.
„UE prin România și alții pot trimite trupe pentru a asigura regimul pro-UE aflat acum la putere. România are în vedere un proiect de lege care să-i permită să intervină în sfera militară a altor țări pentru a contracara amenințările hibride. Însă legea este centrată pe Moldova și Ucraina.”
În general, expertul american pare a fi o „trompetă” a Rusiei, preluând toate elementele propagandei Kremlinului, discreditând, practic, intențiile Occidentului. Și nu este prima dată când analizele sale par elaborate la Moscova.
Experții militari ruși de pe canalele Telegram i-au răspândit amplul articol, subliniind că și alte țări se arată interesate de Moldova.
Un exemplu interesant: Germania furnizează poliție pentru a întări granița cu Ucraina, într-un proiect sponsorizat de UE, pentru „asigurarea securității” Moldovei.
Potrivit canalului pro-Kremlin Telegram/Rybar, poliția oprește contrabanda, dar cel mai mult își concentrează eforturile pentru oprirea ucrainenilor care vor să fugă de serviciul militar obligatoriu și returnarea lor în Ucraina.
De asemenea, francezii au anunţat şi o misiune militară în Moldova, însă propaganda rusă scrie că Franța activează unități cheie ale Legiunii Străine – multe dintre acestea fiind retrase din unele țări africane, pentru a fi desfășurate în Moldova, în mai sau iunie, dar având în vedere acțiuni în Ucraina.
În prezent, în Moldova se desfășoară un exercițiu militar – JCET-2024 – între 1-19 aprilie, cu participarea Statelor Unite și a României, care nu le cade bine rușilor ce se tem că vor pierde Transnistria.
Sursă știre expresspress.ro