Polonia aderă la Parchetul European (EPPO), o decizie care facilitează, între altele, controlul cheltuielilor fondurilor europene acordate acestei ţări. Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, şi-a început activitatea în 2021. Un organ independent al Uniunii Europene (UE), el este însărcinat să ancheteze cu privire la infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Polonia aderă la Parchetul European
Prin procurori delegaţi în statele membre UE, acesta luptă împotriva fraudării TVA, deturnării de fonduri europene, corupţiei sau spălării de bani. Precedentul guvern naţionalist polonez a refuzat să adere la Parchetul Euroopean, dar Donald Tusk a schimbat totul.
”Simbolic, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului (10 decembrie), ne alăturăm Parchetului European”, a anunţat marţi Donald Tusk în deschiderea unei şedinţe de Guvern.
Donald Tusk s-a ținut de cuvânt
Tusk consideră că această decizie va permite ”urmărirea obiectivă şi eficientă a unor eventuale abuzuri în folosirea fondurilor europene”. Aderarea Poloniei la Parchetul European era una dintre promisiunile electorale ale Guvernului de coaliţie proeuropean care a intrat în funcţie în decembrie 2023. Până în prezent, 22 de state membre UE au aderat la Parchetul European.
Pachetul European, condus de Kovesi
Parchetul European este instituit în temeiul Regulamentul (UE) 2017/1939, ca organ independent al Uniunii Europene. Este primul organ al UE cu atribuții de investigare și urmărire penală, având competența de a investiga, de a urmări penal și de a trimite în judecată pe autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 și stabilite în Regulamentul (UE) 2017/1939). Cauzele instrumentate de EPPO sunt deferite instanțelor competente din statele membre.
Parchetul European îşi va desfăşura activitatea în strânsă colaborare cu autoritățile naționale judiciare și de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme europene precum OLAF, Eurojust și Europol. EPPO e condus de Laura Codruța Kovesi, care s-a confruntat cu multe plângeri penale în ultima vreme.
Sursă știre expresspress.ro