Două cutremure în numai 3 minute în România, aproape în același loc. Ce magnitudine a avut? Este un fenomen destul de rar ca două cutremure de peste 2,5 pe scara Richter să aibă loc într-un interval atât de scurt în aceeași zonă.
Un număr de două cutremure au avut în numai 3 minute în România, în zona Vaslui, Moldova. Au avut magnitudine de 2,5 grade de Richter.
Două cutremure în numai 3 minute în România, exact în același loc. Ce magnitudine au avut?
Primul cutremur a avut loc în ziua de 02 Martie 2024 la ora 14:36:18 (ora locală a României) s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 10.3km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 7km NV de Barlad, 40km S de Vaslui, 62km SE de Bacau, 72km NE de Focsani, 88km SE de Roman, 98km N de Galati, 98km S de Iasi.
Un al doilea cutremur avuse loc 3 minute mai devreme
În ziua de 02 Martie 2024 la ora 14:33:40 (ora locală a României) s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 5.7km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 6km N de Barlad, 39km S de Vaslui, 64km SE de Bacau, 74km NE de Focsani, 89km SE de Roman, 97km N de Galati, 98km S de Iasi.
Unde ar trebui să stați la cutremur?
Cel mai bine ar fi sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli, candelabre. Sau puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capu
NU o luați pe scări. Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.
Dezastru în caz de cutremur mare
Bucureștiul este cel mai expus la cutremur. Sunt multe clădiri neconsolidate.
Astfel, potrivit ueni simulări, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative” în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv „nivel de colaps parţial sau total”. Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.
Sursă știre expresspress.ro