În timp ce primăria Capitalei intensifică acțiunile de dezinsecție în încercarea de a elimina populațiile de țânțari, virusul West Nile ar putea deveni în curând o amenințare serioasă. O spun specialiștii epidemiologi care trag și un mare semnal de alarmă: „Măsurile care se iau acum vin târziu și au rezultate limitate”.
„Autoritățile nu și-au făcut treaba”
De ce ne confruntăm aproape în fiecare vară cu astfel de cazuri de îmbolnăvire cu West Nile? Pentru că autoritățile nu iau din timp măsuri de eliminare a țânțarilor, este de părere dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Sociețății Române de Epidemiologie. „La noi în țară, țânțarii sunt, din păcate, prezenți peste tot. În străinătate, în Germania, de exemplu, aceste insecte sunt extrem de puține spre deloc. Motivul? Autoritățile de acolo iau măsuri de prevenire a răspândirii lor pe tot parcursul sezonului cald. Acolo se iau măsuri permanente și corecte de dezinsecție. Motiv pentru care ei nu se confruntă cu riscul de îmbolnăvire cu West Nile și cu nici un alt virus transmis de aceste insecte. La noi este altă poveste. Noi luăm măsuri abia după ce apar primele cazuri de îmbolnăvire, abia după ce populațiile de țânțari sunt prezente și foarte prezente. Evident că rezultatul acestor măsuri de dezinsecție este acum unul limitat”, consideră specialistul. Iar riscul este cu atât mai mare cu cât nu vorbim doar despre o anumită specie de țânțari, ci despre insecte obișnuite, comune, prezente peste tot la noi în țară. „Țânțarul tigru s-ar face vinovat însă toate speciile de țânțari pot fi purtătoare. E oloterie”.
Medicul mai face referire la un aspect: insectele migrează și ajung din zone diferite ale globului în altele. Iar multe dintre ele vin la noi „însoțite” deja. „Țânțarii, când vin, vin „însoțiți”. Vin cu patologiile caracteristice zonelor din care provin”.
Cum se manifestă boala: o simtomatologie relativ ușoară
Dr. Emilian Popovici atenționează că țânțarii pot fi purtători și de alți viruși, nu numai West Nile. „Majoritatea cazurilor de West Nile evoluează cu o infecție limitată ca și simptome și autolimitată ca și extindere în timp. Dar, sigur, pot apărea și cazuri și cu o evoluție gravă, iar atunci persoana în cauză trebuie să se adreseze medicului”, recomandă medicul. Este și cazul bărbatului din București care se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București și care se află într-o stare bună, spun medicii ce-l au sub supraveghere.
Dr. Simin Florescu, managerul spitalului clinic „Dr. Victor Babeș” a precizat că „de obicei sunt semne ușoare precum febră, dureri de cap, eventual amețeli sau dureri musculare, pasagere și atât. În foarte puține cazuri ajung să facă encefalită și meningită când ajung la spital”.
Cum să ne ferim de țânțari
În primul rând, spune dr. Emilian Popovici, autoritățile ar trebui să-și facă datoria la timp. „Măcar de anul viitor să încerce să facă dezinsecție înainte de a ne trezi invadați de țânțari. Ca să nu ne confruntăm aproape deloc cu situații de genul ăsta. Iar în ceea ce privește populația, ar trebui să ne apărăm de țânțari prin diferite metode pe care le cunoaștem deja cu toții. Să ne punem plase la geamuri dacă nu avem, să folosim produse repelente, să evităm zonele cu vegetație, lacurile, bălțile, să purtăm pantaloni lungi și haine cu mânecă lungă”, recomandă medicul. „Avem la dispoziție destule mijloace de a combate țânțarii atât în interiorul locuințelor, cât și în exterior. Trebuie doar să vrem s-o facem”.
Dr. Emilian Popovici a precizat însă că riscul de a ne îmbolnăvi de la o singură înțepătură de țânțar este destul de mic. „Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Pe de altă parte, riscul de îmbolnăvire severă și deces crește în funcție de vârsta persoanei și de afecțiunile de care deja suferă. Riscul este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infectia poate apărea la orice vârstă. Deci persoanele cu risc crescut ar trebui să-și ia toate măsurile de protecție și să evite locurile populate intens de țânțari unde se pot produce înțepături repetate”
La sfârșitul săptămânii trecute, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că autoritățile au început să intervină cu tratamente suplimentare de combatere a ţânţarilor adulţi, pentru diminuarea pericolului infectării cu virusul West Nile. Asta după ce țânțarii purtători ai virusului au fost descoperiți în patru sectoare din București.
6 recomnadări din partea INSP
Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, precizează și Institutul naâional de Sănătate Publică.
Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
– Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
– Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
– Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
– Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
– Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
– Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa. Oficial, s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.
Sursă știre expresspress.ro