Cine nu si-ar dori o casa primitoare, un mobilier unic si armonios, pe scurt, casa viselor? Nu este nimic mai inspirat decat sa-ti mobilezi casa, dar nu negam ca poate fi foarte dificil!
Cand va ocupati de decorul unei case intregi, cum pot fi combinate toate mobilierele si elementele diferite intr-un mod armonios?
Casele care combina perfect mai multe stiluri sunt si cele mai frumoase, interesante si pline de personalitate. Dar cum este posibil sa combinati diferite stiluri fara sa riscati sa creati o casa lipsita de coeziune si care sa arate ca un amestec de lucruri aleatorii? Sau, invers, cum poti evita crearea de medii cu mobilier perfect ,,asortat”, lipsit de caracter?
Chiar daca ramanem convinsi ca idealul este sa apelam la un profesionist, este totusi posibil sa cream atmosfere armonioase tinand cont de cateva sfaturi simple, dar esentiale!
Creati o combinatie de culori
Alegerea culorilor este una dintre cele mai simple modalitati de a asigura armonia intr-un spatiu. Gandirea la culoare in mobilierul de casa are un impact imens asupra modului in care este perceput un mediu.
Sfatul nostru este sa va ganditi la culorile pe care le veti folosi in toata casa, mai degraba decat sa alegeti o combinatie camera cu camera. Cu siguranta va puteti juca cu diferite accente de culoare in camere, dar este util sa alegeti o schema de culori de baza pentru a incepe, care va fi laitmotivul intregii case.
Culorile trebuie alese si masurate in functie de tipul de spatiu: dimensiuni, proportii, luminozitate naturala.
Cand aveti dubii, optati pentru tonuri neutre si sobre. Peretii albi nu sunt tristi, dimpotriva, maresc spatiul si devin o panza pe care sa intervina cu mobilier, obiecte si accesorii. Gri atat de la moda, poate face ca o piesa veche sa arate foarte contemporana si sa renoveze complet un spatiu. Ca sa nu mai vorbim de numeroasele nuante propuse. La aceasta paleta neutra puteti adauga accente de culoare, care creeaza interes.
Exista un truc pe care profesionistii il folosesc: crearea unui mood board. Este un buletin publicitar in care sunt notate toate inspiratiile legate de proiectul care urmeaza a fi realizat: decupaje de reviste, schite, tesaturi, combinatii de culori si orice altceva care permite definirea intregului.
O placa de inspiratie merita cu adevarat creata atunci cand abordati designul unui spatiu interior, indiferent daca aveti o idee clara sau nu. Puteti crea si unul virtual cu Pinterest, desi o placa fizica este mai usor de editat. Este un mod cu adevarat util de a vizualiza toate ideile, evitand acel entuziasm si supraexpunere la stimuli (este usor sa te indragostesti de atat de multe stiluri diferite de mobilier) de la a te conduce la un tot mai putin armonios.
Incepem intotdeauna cu un moodboard in care inseram primele schite ale mediilor, culorile de baza, stilurile si mobilierul care credem ca sunt potrivite pentru proiect. De aici incepem sa rafinam stilul in functie de solicitarile clientului, adaugand sau schimband fotografii si elemente in functie de modul in care se combina cel mai bine impreuna.
Amestecati corpurile de mobila
Daca cititi blogul nostru, veti sti pana acum ca tendinta predominanta in designul interior in ultimii ani este cea care se concentreaza pe un amestec de stiluri si mobilier bine echilibrat, mai degraba decat pe o singura limba. Acest lucru este pentru a impiedica casa dvs. sa para putin anonima, ca un afisaj de showroom.
Stim ca conceptul ,,mix and match” poate fi dificil de implementat fara masurile de precautie adecvate. Dar va invitam sa experimentati, de exemplu, selectand cateva stiluri diferite. Alegerea catorva stiluri care se combina bine (de exemplu, scandinav si shabby chic sau industrial si vintage din anii 1950) si utilizarea lor in toata casa este o modalitate excelenta de a adauga personalitate, dar totusi au un aspect armonios.
Nu inchideti spatiul
Doar pentru ca tocmai ai cumparat o casa noua nu inseamna ca trebuie sa cumperi toate mobilierele pe care le gasesti in jurul tau pe care le consideri frumoase. Uita-te cu atentie la dimensiunea camerelor si gandeste-te la nevoile tale.
Ramaneti pe esential si cu timp si experienta, veti adauga elemente noi care se potrivesc stilului dvs. personal. Amintiti-va ca ,,mai putin este mai mult”!
Elementele textile, cum ar fi covoarele, tesaturile de mobilier tapitate, perdelele si pernele adauga personalitate si permit o relooking acasa, fara a face nimic permanent. Dar chiar si aici este util sa se ia in considerare o tema generala in toate camerele.
Tesaturile neutre functioneaza intotdeauna, dar daca doriti sa adaugati indicii de culoare sau modele, va puteti juca cu stiluri care combina bine sau culori si modele complementare. Pentru a adauga uniformitate, fara a deveni plictisitor, un mediu trebuie sa gaseasca armonia potrivita in tesaturi, indiferent daca este vorba de nuante, modele sau texturi.
Iata sectorul in care poti experimenta pentru a da personalitate: accesorii de mobilier pentru decorarea casei. Picturi, vaze, lumanari, rame, cosuri … toate aceste obiecte se vor lega datorita combinatiei de culori alese, dar puteti indrazni si mai mult, astfel incat sa existe in fiecare camera un element ,,neasteptat” care sa atraga atentia .
Nu este nevoie sa adaugati elemente decorative peste tot, minimalismul este intotdeauna cea mai buna alegere, atunci cand nu aveti cu adevarat idei clare.