China vrea să cucerească lumea, dar nu va fi capabilă să poarte o confruntare armată serioasă în viitorul apropiat, în condițiile în care rachetele sale au apă în loc de combustibil, după cum au dezvăluit anchetele ordonate de Xi Jinping.
Armata din china, ca și cea rusă, este victima „ucigașului nr. 1”, așa cum au numit experții corupția în urmă cu 10 ani, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times.
Mitul celei ”de-a doua armate a lumii” a fost risipit la scurt timp după începerea războiului din Ucraina: banii alocați sunt furați, soldații trebuie să lupte pe tancuri din anii 1950, obuzele sunt luate din Coreea de Nord, 1,5 milioane de uniforme militare au dispărut pur și simplu, iar exemplele pot continua.
La rândul său, președintele chinez Xi Jinping și-a stabilit obiectivul de a transforma forțele armate ale Chinei într-o armată „de clasă mondială” până în 2027, dar datele culese de serviciile de informații americane ridică îndoieli că această sarcină este realizabilă.
O epurare pe scară largă a personalului din conducerea Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) este asociată cu dezvăluirea corupției, care s-a dovedit a fi atât de mare încât anulează eforturile lui Xi de a moderniza armata și chiar pune sub semnul întrebării capacitatea Chinei de a purta un război.
Exemplele raportate includ rachete care conțin apă în loc de combustibil sau care nu pot fi lansate corespunzător, deoarece capacele de pe silozuri nu funcționează corect. Forțele de Rachete sunt exemplul cel mai flagrant, dar întreg complexul militar-industrial este afectat de corupție, spun sursele Bloomberg.
De fapt, corupția din China este atât de mare, încât oficialii americani consideră acum puțin probabil ca Beijingul să se angajeze într-o confruntare militară serioasă în următorii ani.
Cea mai mare epurare militară din istoria Chinei moderne
În ultimele șase luni, peste zece înalți oficiali ai Ministerului Apărării au fost prinși luând mită în ceea ce Bloomberg numește probabil cea mai mare epurare militară din istoria Chinei moderne.
Liderii Ministerului Apărării și Marinei, precum și comanda Forțelor de Rachete s- au schimbat. Ultimele demisii au avut loc la sfârșitul lunii decembrie: dintre cei nouă demiși, cinci erau din Forțele de Rachete și două de la Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor. De asemenea, șefii a trei producători de rachete deținuți de stat au fost înlăturați. Iar asta este doar ceea ce a fost anunțat oficial.
Acest lucru nu a slăbit însă poziția lui Xi Jinping, notează Bloomberg. Dimpotrivă, numeroase demisii, inclusiv cele pe care el însuși le-a promovat, arată cât de mult control are asupra situației.
Forțele de Rachete au un rol cheie de jucat în cazul unei invazii a Taiwanului. În ajunul Anului Nou, Xi a numit reunificarea cu Taiwan o necesitate istorică. Potrivit informațiilor americane, Xi a instruit armata să se pregătească pentru a stabili controlul militar asupra Taiwanului până în 2027. Acesta este anul centenarului PLA, moment în care ar trebui să devină o armată de clasă mondială
Sursă știre expresspress.ro