Beneficiile ceaiului verde sunt imense. Este vorba despre compozitia sa, care are 500 de elemente chimice (magneziu, fosfor, zinc, fluor etc.), 450 de tipuri de compusi organici si multe vitamine (C, B, P). Aceasta este o adevarata bomba cu vitamine. Cofeina (dar nu in forma sa pura, ci in compozitia teinelor) – revigoreaza si tonifica.
Ceaiul verde, ale carui proprietati sunt apreciate de multa lume, atunci cand este preparat in mod corespunzator, revigoreaza nu mai mult decat cafeaua. Cofeina si antioxidantii gasiti in ceai verde ajuta organismul sa arda calorii. In plus, accelereaza metabolismul, ceea ce contribuie la pierderea in greutate. Si daca intaresti efectul cu un antrenament intensiv, rezultatul nu va intarzia sa apara.
Ceaiul verde contine de la 4 la 7% micro si macro elemente. Lipsa chiar si a unui singur mineral scade imunitatea si afecteaza negativ starea generala a corpului. De exemplu, lipsa de zinc duce la caderea parului si unghii descuamate. Polifenolii din compozitia ceaiului ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Ceai verde: Obezitate
Obezitatea afecteaza 30% din populatia lumii. In cautarea unui remediu eficient pentru pierderea in greutate, oamenii de stiinta britanici au investigat si proprietatile benefice ale ceaiului verde. Elevii supraponderali au urmat o dieta stricta si au baut 4 cani de ceai verde pe zi. In doua saptamani, nivelul total al colesterolului a scazut, iar tensiunea arteriala a revenit la normal. In Asia Centrala, ceaiul verde este baut la mancarurile grase pentru a evita senzatia de greutate in stomac.
Ceai verde: Reduce riscul de a dezvolta Alzheimer si Parkinson
Ceaiul verde nu numai ca imbunatateste functia creierului pe termen scurt, dar iti protejeaza si creierul la batranete. Boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa umana si este cauza principala a dementei.
Boala Parkinson este a doua cea mai frecventa boala cauzata de moartea neuronilor care produc dopamina. Studiile arata ca catechina gasita in ceaiul verde are un efect protector asupra neuronilor si poate reduce riscul de a dezvolta aceste boli. Componentele bioactive din ceaiul verde pot proteja neuronii de leziuni, reducand astfel riscul de a dezvolta Alzheimer si Parkinson, doua dintre cele mai frecvente boli neurodegenerative.
Ceai verde: Reduce riscul de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boala care a atins proportii epidemice in ultimele decenii si afecteaza in prezent aproximativ 300 de milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta boala este cauzata de cresterea nivelului zaharului din sange si de incapacitatea de a produce insulina.
Studiile au aratat ca ceaiul verde imbunatateste sensibilitatea la insulina si scade nivelul zaharului din sange. Experimentele efectuate in Japonia au aratat ca cei care beau ceai verde au un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Potrivit rapoartelor bazate pe 7 studii care au implicat mai mult de 287.000 de persoane, bautorii de ceai verde au cu 18% mai putine sanse de a dezvolta diabet.
Ceai verde: Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
Studiile arata ca ceaiul verde poate elimina unii dintre factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Afecteaza continutul de colesterol total, LDL si trigliceride. Avand in vedere efectul pozitiv pe care il are asupra factorilor de risc, nu este surprinzator faptul ca bautorii de ceai verde au cu 31% mai putine sanse de a dezvolta boli cardiovasculare.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/waTzoTvrFFs