Hidroizolarea consta in crearea unei bariere care impiedica trecerea apei pe o suprafata. Materialele utilizate in constructii, cum ar fi betonul sau cimentul, sunt poroase si, prin urmare, permit trecerea apei si umiditatii. Daca dorim sa prelungim durata de viata utila a unei suprafete si sa o protejam de coroziune si vreme rea, va fi necesar sa implementam o hidroizolatie. Pentru aceasta, vom lua in considerare suprafata in care va fi aplicata si rezistenta sau durabilitatea necesara.
Casa noastra sufera uzura din cauza factorilor externi, cum ar fi conditiile meteorologice, iar ideal este sa o protejam de acestea. Din acest motiv, vom vedea tipuri de hidroizolatii si unde se pot acestea aplica, astfel incat sa evitam infiltrarea apei si deteriorarea mai grava a constructiei, din cauza apei si a umiditatii.
Consecintele de a nu-ti proteja acoperisul casei
De preferat ar fi sa hidroizolezi locuinta inca din etapa de contruire a acesteia, intrucat acest fapt va oferi mai mult confort si siguranta, dar daca nu alegi sa integrezi hidroziolatie cat mai devreme, iti poate fi afectata si sanatatea, deoarece apa si umiditatea pot genera unele afectiuni. Daca nu previi patrunderea umiditatii atunci cand construiesti casa, va trebui cel mai probabil sa faci reparatii in mod constant. Si, pe termen lung, acestea pot provoca efecte nedorite asupra structurii casei. Ca atare, unele dintre consecintele lipsei unei hidroizolatii includ:
- Dezintegrarea materialelor structurale.
- Uzura si ruperea metalelor.
- Ruperea placilor ceramice.
- Detasarea vopselei.
- Probleme electrice.
Ce trebuie sa stii inainte de a opta pentru hidroizolatii
Durata de viata a structurii casei tale va depinde de modul in care vei reusi sa o protejezi de elementele naturale. Deoarece, prin neluarea masurilor adecvate, acestea pot provoca daune destul de grave pe termen lung. Problemele apar de obicei din scurgeri si umiditate, iar pentru a le rezolva ai la dispozitie hidroizolatia plafoanelor, care garanteaza protectia si functionalitatea structurii.
Tipuri de hidroizolatii
Exista mai multe tipuri de hidroizolatie, astfel putem regasiꓽ
- Hidroizolatii lichide (fabricate din rasini impermeabile) – se pot utiliza pe balcon, acoperis si bai
- Hidroizolatii poliuretanica (rezistenta la razele UV) – se pot folosi pentru hidroizolatiile interioare din balcon, piscina
- Hidroizolatii PVC (PVC-ul este un material rezistent, aderent si stabil) – se pot utiliza pentru acoperisuri
- Hidroizolatii cu membrane bituminoase (bitumul este materialul ce rezulta din prelucrarea deseurilor petroliere) – se utilizeaza adesea in beciuri, fundatii, subsoluri
Cum ne dam seama daca hidroizolatia este eficienta?
O hidroizolatie buna se traduce prin suma a mai multe caracteristici ale acesteia, astfelꓽ
- Are etanseitate
- Desi ofera impermeabilitate, o hidroizolatie optima trebuie sa permita evacuarea vaporilor
- Are stabilitate dimensionala
- Rezistenta contra razelor UV si a presiunii apei (de exemplu in cazul piscinelor si a bazinelor)
- Este rezistenta contra socurilor si abraziunii
Atunci cand vine vorba de protejarea casei impotriva conditiilor meteo, una dintre cele mai bune solutii la care este necesar sa apelezi va fi hidroizolatia locuintei, dar pentru ca acest fapt sa fie unul implementat corect, ai nevoie de o firma profesionista, care lucreaza cu materiale calitative. Astfel, ai certitudinea unei lucrari durabile si rezistente.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/window-glass-covered-with-raindrops-on-cloudy-day-7002970/