Tablourile de automatizare exista pe piata de mai bine de zece ani. Totusi, majoritatea companiilor, in special cele mici si mijlocii, nu folosesc astfel de elemente la nivelul lantului lor de productie. Evident, lipsa unui tablou automatizare inseamna evitarea imbunatatirii eficientei unei fabrici.
In termeni scurti, astfel de tablouri ar trebui sa se gaseasca in incinta oricarei fabrici care dispune de echipamente care pot fi automatizate. Iata tot ce ar trebui sa stii despre tablourile de automatizare – ce sunt, cum functioneaza si ce alte avantaje pot aduce unei afaceri moderne!
Ce este un tablou automatizare?
Dupa cum il recomanda si numele, un astfel de tablou influenteaza, in primul rand, reteaua electrica a unei fabrici – evident, influenta are ca rezultat principal automatizarea echipamentelor si masinariilor conectate la reteaua mentionata.
Desigur, in functie de echipamentele care trebuie automatizate, tabloul va avea diferite forme, dimensiuni si proceduri de utilizare. Totusi, de cele mai multe ori, un tablou indeplineste functia unui controller programabil si a unei interfete de operare, ambele simultan.
Cum functioneaza un tablou automatizare?
Dupa cum a fost mentionat, un tablou are rol de control, de a oferi utilizatorului o interfata de control si de a realiza o conexiuna la distanta intre controller si masinariile sau echipamentele de automatizat.
Un singur tablou poate afecta mai multe masinarii, ceea ce inseamna posibilitatea de a le activa sau opri pe acestea simultan, ori in urma unor comenzi specializate.
Pe scurt, functionarea unui tablou de automatizare se rezuma la cresterea eficientii prin eliminarea nevoii de instalare de hardware aditional pentru controlul masinariilor si prin asigurarea de control mai usor asupra functiilor masinariilor.
Care sunt avantajele unui tablou automatizare?
Un astfel de tablou reduce costurile din toate punctele de vedere. Inspectia si controlul masinariilor se va face, in mare parte, de la distanta ori fara a fi nevoie de contactul direct cu acestea. Evident, acest lucru inseamna ca masinariile nu vor fi oprite, iar afacerea ta nu va pierde profit.
Mai apoi, tablourile de automatizare moderne nu mai sunt bazate pe controlul de tip PC, ci pe propriile sisteme de operare si software dedicat. Astfel, nu mai exista probleme de securitate sau erori la nivelul sistemului de operare. Totul este conceput special pentru tablou si pentru masinariile aferente.
In cele din urma, conexiunea dintre tablou si masinarii se realizeaza instant, din moment ce majoritatea tipurilor de tablouri prezente pe piata nu se mai bazeaza pe comunicare tip Internet, ci pe comunicare interna, realizata la nivelul componentelor unui tablou.
Ar trebui sa instalezi astfel de tablouri pentru afacerea ta?
Daca administrezi mai multe masinarii sau echipamente care fac parte dintr-un proces de productie complex, atunci un tablou automatizare te-ar putea ajuta sa economisesti bani – deci sa te bucuri de un randament mai bun al activitatilor pe termen lung.
Totodata, automatizarea iti va putea permite si imbunatatirea productiei afacerii – ori prin cresterea cantitatii, ori prin imbunatatirea calitatii produselor. In cele din urma, tine minte ca automatizarea vine mereu cu nevoia unui expert pe care te poti baza mereu. In Romania, acest expert este ElectroTehnics – automatizari industriale de ultima generatie!