Administrația Biden va trimite o delegație neoficială formată din foști înalți oficiali în Taiwan la scurt timp după ce insula autoguvernată organizează alegeri pentru un nou președinte în acest weekend, o mișcare care ar putea deranja Beijingul într-o relație bilaterală deja fragilă. .
Taiwan își alege noul președinte
În Taiwan sunt programate alegeri prezidențiale pentru 13 ianuarie 2024. Indiferent cine va fi ales președinte, administrația Biden va trimite o delegație neoficială formată din foști înalți oficiali pentru a-l vizita pe noul președinte ales la finalul acestei săptămâni.
Cu toate că SUA au afirmat de câteva decenii că vor sprijini politica unei singure China, acestea susțin, finanțează și înarmează regimul democratic din insula autoguvernată de Republica Chineză.
China comunistă amenință cu represalii
Republica Populară Chineză, care s-a aflat în război civil cu Republica Chineză din insula Taiwan, amenință cu represalii dacă SUA vor trimite o delegație neoficială pentru a-l vizita pe noul președinte taiwanez ales.
În august 2022, fostul președinte al Camerei Reprezentanților din Congres, Nancy Pelosi, a vizitat-o pe președintele în funcție, Tsai Ing-wen. Președintele Taiwanului a onorat-o pe șefa democrată, dar China comunistă a înconjurat insula.
O vizită a unei delegații neoficiale la Taipei ar fi o mișcare care ar putea deranja Beijingul în relația bilaterală destul de fragilă, purtată cu Washington D.C. Oficialii guvernului comunist de la Beijing nu sunt de acord. Dar un oficial american, care a vorbit cu reporterii sub anonimat, spune că administrația Biden caută prin această mișcare să contribuie la pacea și stabilitatea în regiune dintre Beijing și Taipei, potrivit AP.
China încă vrea să anexeze Taiwanul
Beijingul susține că Taiwanul este parte a teritoriului chinez și promite să se unească cu insula. Relaţia dintre cele două ţări este mai tensionată ca niciodată. Beijingul amenință că va invada statul insular democratic. Semnele indică un război inevitabil în 2024, spune Alexander Görlach pentru Deutsche Welle.
Alexander Görlach este senior fellow la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale și profesor adjunct la Școala Gallatin de la Universitatea din New York. El predă teoria democratică.
După sejururi în Taiwan și Hong Kong s-a specializat în analize despre această regiune a lumii. Mai ales despre ce înseamnă ascensiunea Chinei pentru democrațiile din Asia
Sursă știre expresspress.ro